Yolanda Díaz: "La Comunitat Valenciana és la pitjor finançada d'Espanya i aquest dèficit s'ha de resoldre"

La vicepresidenta segona es compromet amb la reforma del finançament i defensa un nou model "just" que atenga les realitats de les comunitats

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dilluns a Alacant
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dilluns a Alacant / Morell (Efe)

"La Comunitat Valenciana és la pitjor finançada del conjunt de l'Estat". Amb aquesta contundència s'ha pronunciat aquest dilluns la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una visita institucional a Alacant per a presentar la reunió del Fòrum Mediterrani Occidental que albergarà la ciutat el pròxim 7 d'octubre

Preguntada sobre la reforma del sistema del finançament autonòmic, pendent des de 2014, Díaz ha recalcat que aquest és "un dels problemes més apressants que té la Comunitat Valenciana" i el conjunt d'Espanya. Aquest "dèficit", ha dit, "ha de ser resolt" amb un nou model "just" i que atenga "les realitats del que aporta en termes econòmics, de PIB i de població, i de necessitats socials".

Després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, la ministra de Treball ha insistit que vol ser "clara" en assenyalar que la Comunitat Valenciana és "la pitjor finançada" de tot Espanya. Una afirmació que manté, segons ha afegit, "des del coneixement rigorós del que està passant en termes d'infrafinançament al nostre país".

Per tant, ha recalcat "el compromís" des de la vicepresidència segona del govern espanyol amb "el necessari finançament autonòmic just" i ha assenyalat que el nou model ha d'atendre "les realitats" de cadascuna de les comunitats. En aquesta línia, ha apuntat que serà "un pas" en un horitzó pròxim "imprescindible" per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania espanyola. Tot i que no ha donat dates concretes, ha assegurat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, està "treballant" en la reforma del sistema. 

Aquestes declaracions arriben dies després que la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, evitara pronunciar-se clarament sobre el canvi de model que reclama la Comunitat Valenciana. Unes paraules que van generar malestar en els cercles polítics i empresarials i que després va matisar ella mateixa. Segons va assegurar en la Nit de l'Economia Valenciana, el govern espanyol “treballa intensament amb les diverses comunitats autònomes amb vista a presentar al novembre una proposta sobre el criteri de població ajustada” que servirà de punt de partida per a la reforma. 

També et pot interessar

stats