Yolanda Díaz deixa els càrrecs orgànics en Sumar després dels resultats en les eleccions europees

La vicepresidenta segona continua en el govern espanyol i com a presidenta del Grup Parlamentari en el Congrés

Yolanda Díaz en la intervenció per 'streaming' / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de juny 2024 - 15:26 Actualitzat: 10 de juny 2024 - 21:06

Yolanda Díaz ha anunciat este dilluns a primera hora de la vesprada que renuncia com a líder de Sumar després del resultat electoral que va tindre la formació en les eleccions europees d’este diumenge, en les quals va aconseguir només tres diputats i diputades. Així ho ha manifestat la també vicepresidenta segona del govern espanyol durant una declaració pública en streaming després de la reunió de l'executiva de Sumar, que s'ha prolongat durant més de tres hores.

D'esta manera, formalitza la dimissió com a coordinadora general de la formació després de ser elegida al març d'enguany per al càrrec en la primera assemblea estatal de Sumar i assumeix en primera persona la patacada de les europees. En tot cas, la vicepresidenta segona continua en el govern espanyol i com a presidenta del Grup Parlamentari al Congrés.

El balanç en les eleccions del 9 de juny ha obert una forta crisi en la coalició d'esquerres, amb veus crítiques en Més Madrid, com el dirigent Eduardo Fernández Rubiño, que ha demanat assumir responsabilitats en la cúpula de Sumar. A més, el líder d'Esquerra Unida ha manifestat que, després del resultat decebedor de Sumar, que els deixa fora del Parlament Europeu per primera vegada en la seua història, ha proclamat que "tot projecte sense organització és efímer".

En la compareixença, Díaz ha manifestat que estes eleccions han servit d'"d'espill" i que la ciutadania no s’equivoca quan vota o quan decideix no acudir a votar. De fet, ha lamentat la baixa participació en els comicis, fet que demostra l'"enorme" desafecció que la ciutadania té en la política. "És sempre la nostra responsabilitat. I en este cas, i sense cap dubte, és la meua responsabilitat. La ciutadania ha parlat i jo me'n faré càrrec", ha desgranat, per a exposar que decideix deixar el càrrec de coordinadora federal.

Així mateix, ha assenyalat que és necessari que l'espai òbriga un debat col·lectiu en el si de Sumar, així com en les organitzacions aliades, i amb la renúncia obri eixe camí. "En estos mesos sent que no he fet les coses que havia de fer i les coses que millor sé fer. La ciutadania, sense dubte, ho ha percebut", ha emfatitzat la vicepresidenta segona.

Per a suplir la vacant de Díaz, segons han explicat fonts de la formació, es convocarà prompte el grup promotor de Sumar, el màxim òrgan de la formació, format per huitanta membres, que, segons els estatuts, haurà de proposar un nou coordinador general i s'ha d'aprovar per majoria simple. La idea és que este procés es puga convocar en una o dos setmanes per a evitar prolongar que la formació estiga escapçada més temps.

Més Madrid destaca el valor i l'honestedat, mentre que el PP lamenta que no deixe el govern

Una de les primeres reaccions ha arribat de la ministra de Sanitat, Mónica García, de Més Madrid. "Un pas al costat per a fer un pas al capdavant. Gràcies per la teua labor i la teua valentia, Yolanda Díaz. Tenim la millor vicepresidenta i ministra de Treball per a continuar enarborant les millors polítiques progressistes. Continuem treballant amb més impuls que mai des del govern de coalició", ha dit García en el seu compte d'X.

També Íñigo Errejón, de Més Madrid, ha destacat "l'honestedat, la mirada llarga i el compromís militant" de Díaz. En la mateixa línia ha parlat el síndic de Compromís en les Corts, Joan Baldoví, que ha valorat l'anunci de Díaz com “una decisió d'una gran generositat”, “coherent, humanament difícil, però que parla molt bé” de la vicepresidenta segona. Baldoví, en declaracions remeses als mitjans de comunicació, ha mostrat un “absolut respecte” a la renúncia i ha recalcat que Compromís i Sumar són “forces autònomes” i “Compromís és un partit d'estricta obediència valenciana”.

Per contra, el Partit Popular considera que la decisió de la vicepresidenta segona, és "incompleta", perquè "s'aferra" al càrrec institucional al Palau de la Moncloa dins del govern que dirigeix Pedro Sánchez, segons han indicat fonts del partit, que creuen que ha de deixar l'executiu de manera "immediata".

Entre les veus crítiques també està l'exvicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, que ha assegurat que la dimissió de Díaz com a líder de Sumar "és la fi" d'este projecte polític. A més, ha opinat que passarà a ser una “ministra independent” dins de l'executiu presidit per Pedro Sánchez. “La dimissió de Díaz és la fi de Sumar, perquè Sumar només tenia sentit sota el lideratge de Díaz”, ha explicat Iglesias abans d'apuntar al líder socialista com a causant del mal resultat electoral que ha obtingut la formació en els comicis europeus del 9 de juny. “Sánchez va convertir Sumar en un soci còmode, però en fer-lo ha deixat Sumar massa feble”, ha afegit.

Des de Vox han posat també el focus en Sánchez. El portaveu en la Comissió Constitucional del Congrés, Carlos Flores, creu que després de la renúncia de Díaz, el president del govern espanyol haurà de negociar amb un “guirigall” de socis per a tirar avant les seues mesures i el destí dels vots dels diferents partits del grup confederal serà “absolutament imprevisible”. “Pedro Sánchez es queda sense una de les seues aliades més submises”, ha destacat.

També ha valorat l’anunci el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que ha afirmat que "dispersar forces és, en termes electorals, un error". Així i tot, ha assenyalat que respecta el que internament decideix cada força política.

També et pot interessar

stats