Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Yolanda Díaz demana tindre amb salari mínim la "mateixa valentia" que s'ha tingut amb els indults

"Siguem coherents, pràcticament tots els països de la UE han apujat els salaris en aquesta crisi"

La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz / Efe

La vicepresidenta tercera del govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha demanat aquest dilluns al president del govern, Pedro Sánchez, i a la resta de membres de l'executiu que tinguen amb el salari mínim interprofessional (SMI) "la mateixa valentia" que amb els indults als presos independentistes i s'apuge aquest mateix any aquesta renda mínima.

"La meua posició és coneguda. Un govern progressista ha de mirar pels més febles", ha afirmat la ministra, que ha afegit que no és tan important quant s'apuge l'SMI enguany, com que s'apuge, perquè els seus perceptors, que estan fora de conveni col·lectiu, estan perdent poder adquisitiu amb un IPC del 2,7% i amb uns preus de la gasolina i de la llum "que no paren de pujar".

Díaz, en declaracions a RNE, no ha volgut revelar el contingut de la reunió que ha mantingut amb Sánchez per a parlar de l'SMI, però ha deixat clar que vincular la pèrdua de llocs de treball amb l'alça del salari mínim "és un enorme error" i "pura ideologia".

"Les dades han demostrat el contrari. La mateixa valentia que vam tindre en el govern amb el desplegament dels indults toca ara tindre-la amb la gent que l'està passant malament. El 2023 no se'ns jutjarà pels indults. Se'ns jutjarà per la gent que està patint i ací és on cal estar", ha subratllat.

La vicepresidenta ha recordat que els salaris pactats en conveni estan pujant entre un 1,5% i un 1,8% i que li dol que els perceptors de l'SMI estiguen perdent poder de compra perquè "són els que més necessiten" que se'ls ajude.

"Ho hem apujat als pensionistes, ho hem apujat als empleats públics. No podem competir amb una política salarial impròpia d'una economia rellevant. Siguem coherents, pràcticament tots els països de la UE han apujat els salaris en aquesta crisi", ha insistit la vicepresidenta.

La ministra, que ha dit que convocarà als agents socials per a parlar d'aquest tema, ha afegit, a més, que aquest assumpte de l'SMI és, a més, "un factor de crispació social" per "injust", perquè no es tracta de treballadors amb convenis col·lectius bons, sinó de treballadors que constitueixen "la part més feble" de la cadena.

Els ERTO es prorrogaran "sense cap dubte"

En un altre orde de coses, la vicepresidenta ha garantit que "sense cap dubte" els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) es prorrogaran més enllà de setembre si és necessari perquè "no té sentit deixar caure" ara aquest sistema.

Díaz creu que els efectes de la pandèmia sobre el turisme internacional faran necessària, "per desgràcia" una nova pròrroga dels ERTO i ha indicat que, abans que finalitze setembre, govern i agents socials tornaran a reunir-se "per a donar certeses" a empreses i treballadors.

"Tant de bo puga dir que no és necessari, però, si és necessari, es desplegarà, i tant de bo puga comparéixer per a dir que és l'última pròrroga", ha apuntat la ministra, que ha recordat que en la reforma del mercat laboral que s'està discutint amb els agents socials s'implantarà un mecanisme estructural que actuarà de manera similar als ERTO de pandèmia per a evitar acomiadaments en les empreses.

També et pot interessar