Yolanda Díaz, escollida líder de Sumar amb un suport del 81,5% i una baixa participació
De moment, Compromís no formarà part de la direcció del partit, però afirma estar en negociacions per a “sumar” de cara a les eleccions europees
Sumar ha fet aquest dissabte l'assemblea fundacional a Madrid sense grans sorpreses, en la qual s’han votat els documents organitzatiu i polític que serviran de full de ruta del partit i s’ha ratificat amb un 81,5% dels vots dels inscrits (6.671) el lideratge de la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball Yolanda Díaz. Un procés en el qual només ha votat l'11,6% del cens (8.179 d'uns 70.000 inscrits en total), i això que per a aquesta assemblea es va obrir un cens específic en el qual s'han registrat 14.196 persones. La llista alternativa procedent de les Balears i encapçalada per Concepción Matarí ha arreplegat el 4,6% del suport (379 vots).
Un model territorial més enllà de la “simple coalició”
El partit de Díaz ha posat com a prioritat un desenvolupament territorial fort per a créixer, deixant clar que el seu model no busca "uniformitat", però tampoc la "simple coalició" de forces polítiques de cara a les eleccions.
El repartiment del poder en els territoris era un dels principals esculls a què havia de fer front la formació de cara a aquest conclave, que s’ha salvat amb una solució que planteja que el 30% dels membres del grup de coordinació —òrgan de decisió encarregat d’elegir la direcció del partit— els trien directament els partits territorials que s'integren en Sumar i el 70% es triarà per consens amb tots els components del partit de Díaz, siguen o no militants d'aquests partits.
De moment, formaran part d'aquest projecte polític Esquerra Unida, els Comuns, Més Madrid, VerdsEquo, Contigo-Zurekin Navarra (coalició electoral on participa Podem) i Iniciativa del Poble Andalús, que participaran en tots els espais de direcció, els militants de les quals tindran les mateixes condicions que els de Sumar.
Compromís —com també la Chunta Aragonesista i Més per Mallorca— a pesar d'haver-se integrat en la coalició electoral que va concórrer a les eleccions generals del 23 de juliol, amb la qual va aconseguir quatre diputats en el Congrés amb la marca Compromís-Sumar, ha assistit a l’assemblea fundacional, però no formarà part de l’executiva de Sumar.
“Hem vingut per a cooperar com a forces germanes i per a enfortir el discurs ecosocialista i plurinacional a l’Estat”, ha dit el diputat de Compromís-Sumar en el Congrés Alberto Ibáñez, que ha assistit en representació de la formació valencianista.
El també coportaveu d’Iniciativa ha afirmat que estan en negociacions de cara a les eleccions europees del 9 de juny i ha assegurat que, “sempre que es respecten la bilateralitat i la no competència electoral, sumarem per a enfortir el missatge d’una majoria social, d’esquerres, progressista, verda i feminista”.
El 24 de febrer, la militància d'Iniciativa va acordar, amb un suport del 80%, impulsar una candidatura “plural i àmplia” amb Sumar i altres partits ecosocialistes de la resta de l’Estat per a les eleccions europees.
Prèviament a l’assemblea d’aquest dissabte, la formació de Díaz ha organitzat més de cinquanta trobades de debat en els territoris —cinc a casa nostra— amb la finalitat d'arrelar la seua implantació i les estructures territorials.
Un pla de feminisme blindarà la paritat en les llistes i en òrgans interns
Sumar ha anunciat que desplegarà un pla estratègic feminista a nivell orgànic que consolida la paritat en tota l'estructura interna, en l'elaboració de llistes en els seus òrgans directius, en les candidatures electorals i fins i tot en la contractació que duga a terme la formació.
Segons la portaveu de feminismes de Sumar, Elizabeth Duval, es crearà un grup específic dins de Sumar per a implementar-ho.
Aquest pla dona el mandat de fer accions específiques per a incrementar la participació i representació de persones LGTBI+, migrants i racialitzades en el si de la formació. Una altra de les claus és la voluntat de facilitar la conciliació en les activitats polítiques i espais de treball, així com un repartiment de "rols i tasques de manera no sexista".