Yolanda Díaz llança Sumar amb la participació de col·lectius socials, sindicats i ONG
El projecte iniciarà un procés d'escolta que durarà sis mesos i serà clau per a decidir si serà candidata als pròxims comicis
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, presenta aquest divendres Sumar, el nou projecte que impulsa amb l’objectiu de revitalitzar a l'esquerra alternativa al PSOE amb un acte que visualitzarà el programa de la plataforma: atraure a la societat civil i amb presència de partits però amb un rol secundari.
Així, Díaz oficialitzarà el llançament d’un procés d'escolta en el centre cultural Matadero de Madrid, una fase de consulta amb la ciutadania, col·lectius i experts sectorials que durarà aproximadament sis mesos mitjançant una gira per tot Espanya.
D'aquesta manera, pren les regnes del lideratge polític i iniciarà un projecte que persegueix mobilitzar un electorat d'esquerra després dels revessos de les últimes cites electorals autonòmiques i amb el propòsit d’augmentar l'actual espai actual d'Unides Podem, amb un enfocament transversal i obert a més aliances en tot l'espectre progressista.
Per a l'acte, segons ha avançat el seu equip, es perfila una nodrida representació de la societat civil, personalitats de la cultura i la presència de partits d'esquerra però sense cap dels líders. Està previst que durant la presentació participen diferents persones de l'àmbit de la sanitat, de l'educació o de la cultura. En aquest últim cas el pianista James Rhodes ja ha dit que pot assistir a l'esdeveniment, en comentar amb un 'fins demà' el vídeo de la titular de Treball que convidava la ciutadania a participar en Sumar.
D'aquesta manera, hi seran presents els dos principals sindicats, CCOO i UGT, dels quals Díaz ha destacat el seu paper essencial per a "ampliar la democràcia" però no assistiran els secretaris generals Unai Sordo ni Pepe Álvarez, juntament amb col·lectius socials, ONG i plataformes del tercer sector.
La presentació de Sumar es produeix en un clima de reconnexió amb Podem després dels comicis del 19J, la negociació del decret anticrisi i les diferències amb el PSOE sobre la despesa militar en els pròxims pressupostos generals de l'Estat.
Aquests esdeveniments han afavorit la cohesió dins de l'espai confederal i fonts de la formació habitada ja han assenyalat que Díaz té millor visió del treball d'aquests partits i els seus plantejaments per a reclamar que l'executiu espanyol prenga posicions netament d'esquerres, la qual cosa a vegades implica confrontar amb l'ala socialista.