Directes
Ara en la televisió
L'HORA FOSCA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Zapatero confirma que va mediar perquè Edmundo González abandonara Veneçuela

L'expresident confia que “abans o després” hi haurà intents per a arribar a una solució política

Zapatero participa a Madrid en la presentació d'un llibre del qual ha sigut coordinador / Zipi/EFE
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de setembre 2024 - 19:30 Actualitzat: 24 de setembre 2024 - 20:51

L'expresident socialista del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha confirmat que va participar “en la tasca de facilitació” perquè el líder opositor veneçolà, Edmundo González, poguera vindre a Espanya el darrer 8 de setembre. Així mateix, s'ha mostrat segur que “abans o després” hi haurà intents per a arribar a una solució política.

Zapatero ha fet estes declaracions a l'arribada este dimarts de vesprada a l'Ateneu de Madrid, on s'ha presentat el llibre en què ha participat com a coordinador, La democracia y sus derechos. Han sigut les seues primeres declaracions després de les eleccions presidencials celebrades el 28 de juliol a Veneçuela i a les quals va assistir com a observador internacional. Segons l'oposició veneçolana, estos comicis van donar com a vencedor el candidat opositor, Edmundo González, que ara ha demanat asil a Espanya.

L'expresident del govern espanyol ha afirmat que sap tot el que ha ocorregut a Veneçuela en els últims mesos, però ha evitat pronunciar-s'hi per a no "trencar la confiança" que s'ha treballat en els últims anys i que, afirma, pot servir per a trobar una solució pacífica a la situació del país sud-americà teixint consensos i eixa tasca, perquè siga útil, ha subratllat, "exigeix discreció".

Així les coses, ha eludit pronunciar-se sobre el resultat electoral i sobre si el govern espanyol ha de reconéixer González Urrutia com a president legítim, tal com han fet el Congrés i el Parlament Europeu.

Rodríguez Zapatero sí que ha confirmat que va participar en la tasca de "facilitació" perquè González vinguera a Espanya. "He de dir que quan algú facilita, quan algú media, ha de ser extraordinàriament respectuós. És un dret i un deure de mantindre la discreció i la lleialtat a les persones que han permés que facilites una tasca", ha indicat.

Sobre si va facilitar l'entrada de la vicepresidenta Delcy Rodríguez a l'ambaixada espanyola on es van veure amb Edmundo González, que ha denunciat haver sigut coaccionat per a poder abandonar el país, l'expresident s'ha limitat a assenyalar que va facilitar "la solució que hi ha hagut".

Tampoc ha parlat sobre si esperava que Nicolás Maduro fera públiques les actes electorals en insistir que no farà valoracions de les posicions dels uns ni dels altres i ha apel·lat a preservar la confiança, i l'única manera de fer-ho, ha recalcat, "és mantenint la serenitat i la discreció".

Quant al futur de Veneçuela, l'expresident ha assenyalat que cal esperar, apostant pel diàleg com a via per a resoldre conflictes.

Zapatero també s'ha referit al paper del govern espanyol, en recordar, en primer lloc, que va reconéixer Juan Guaidó i que és l'executiu que més ha ajudat els veneçolans en el món.