Zaplana nega les relacions comercials amb els processats en Erial: "Amic? Sí. Alguna cosa a veure? No"

L'expresident de la Generalitat compareix a l'Audiència de València com a principal implicat en una presumpta trama de comissions en paradisos fiscals per les adjudicacions de les ITV i el parc eòlic

L'expresident Eduardo Zaplana en els primers moments de la seua declaració davant el tribunal del cas Erial
L'expresident Eduardo Zaplana, en els primers moments de la declaració davant el tribunal del cas Erial / À Punt NTC

L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana ha negat la participació en les societats de la trama Erial i en les relacions comercials que s'investiguen. L'excap del Consell en els governs del Partit Popular, entre el 1995 i el 2002, ha assegurat al fiscal conéixer els detalls pel sumari i ha intentat desmuntar el relat de l'acusació explicant per motius circumstancials la connexió amb els processats i les operacions que s'investiguen.

Sis anys després de la detenció, superats dos retards de la vista oral i quan han passat dues setmanes des del començat del juí, l'Audiència Provincial de València ha escoltat el relat de l'expresident de la Generalitat. Zaplana ha negat reiteradament haver tingut fons a l'estranger, així com tindre relació amb les empreses que figuren en part de la documentació confiscada. "He dit que no he tingut diners fora d'Espanya i ho mantinc", ha afirmat l'exministre de Treball, que s'ha limitat a defensar el paper d'intermediari, entre amics i coneguts necessitats d'ajuda o assessorament. "D'aquelles gestions, senyor fiscal, n'he fet milers al llarg de la meua vida", ha assegurat.

Amb la voluntat d'ajudar Joaquín Barceló Pachano, amic de joventut, a qui l'acusació pública situa com a presumpte testaferro de fons a l'estranger, explica per què s'ha vist embolicat en les societats a nom d'aquell, que la fiscalia atribueix a Zaplana. Segons el relat de l'exministre, Barceló estava preocupat per uns fons bloquejats per la intervenció de la Banca Pública d'Andorra, per la qual cosa li va presentar l'advocat Saturnino Suances que, al seu temps, va introduir en l'equació el gestor internacional Fernando Belhot.

Amb Belhot intentaria fer negocis Zaplana, que hui renega d'aquella relació. "Confiança no li'n tinc cap, ni simpatia", ha dit sobre l'advocat uruguaià, que segons la investigació judicial gestionava els fons de la trama i que ha atribuït l'expresident els diners a l'estranger. La col·laboració amb la justícia de Belhot ha permés recuperar 6,7 milions de les societats en paradisos fiscals. El ministeri públic en reclama repatriar 20,6 més.

Zaplana ha qüestionat la fidelitat d'algunes transcripcions i la interpretació que n'han fet els investigadors i la Fiscalia. "Vosté vol dir que per la meua relació d'amistat estiga en l'embolic de les societats i ja li dic que no. Acabem. La meua relació d'amistat és una cosa, i l'altre una altra. Soc amic? Sí. Tinc alguna cosa a veure? No", ha manifestat sobre les múltiples connexions amb els processats implicats, particularment Barceló. "Conec infinitat de persones, algunes molt amigues, i no els vaig preguntant per les societats que tenen. Ni els interrogue", ha manifestat.

Entre les relacions la transcendència de les quals ha minimitzat hi ha les que mantenia amb l'expresident de les Corts, Juan Cotino, acusat de mediar entre les adjudicatàries i Sedesa, l'empresa familiar, que va 86,5 milions d'euros en la revenda de les seues participacions. "M'ha sorprés com de poc l'ha vist", ha valorat Zaplana respecte de les trobades que té registrades en l'agenda amb l'exdirector general de la Policia. Cotino va ingressar 600.000 euros en efectiu en un compte a Luxemburg que la investigació relaciona amb la primera comissió en benefici de la trama.

Vosté vol dir que per la meua relació d'amistat estiga en l'embolic de les societats i ja li dic que no. Acabem

No obstant això, ha sigut pels negocis de l'amic de Benidorm, Pachano, pel que més se li ha preguntat. Els noms de Barceló i Zaplana ballen una vegada i una altra al llarg del sumari, vinculats, entre altres, a la investigació sobre la societat Costera de Glòria, anomenada així per un carrer de Benidorm on la família de Barceló tenia un negoci. L'exalcalde de Benidorm, expresident de la Generalitat i exministre de Treball diu haver assessorat l'amic en diverses operacions que es van vehicular a través d'aquesta societat. Una d'elles, un pelotazo urbanístic pagat amb fons de Luxemburg en una finca de Somosaguas (Madrid). Amb la plusvàlua, d'1,5 milions, es va comprar un pis al carrer Núñez de Balboa de Madrid en què Zaplana va fixar temporalment la residència. La fiscalia creu que la societat pertany a l'expresident, però ell ha dit que no i que només va residir al pis com un favor de l'amic.

El document sobre la venda del pis va ser localitzat en un maletí confiscat a Zaplana. L'explicació de l'expresident ha sigut que el tenia perquè Barceló se l'havia deixat en el cotxe el dia anterior, quan el va portar a l'estació d'Atocha. Per què es va contactar amb la seua secretària sobre l'embargament d'un iot que se l'atribueix? Segons Zaplana, perquè no localitzaren el propietari, Carlos Gutíerrez, un empresari que va convidar l'expresident a dos creuers i li deixava emprar l'embarcació. Per què viatjava en avions privats d'aquest? Per la relació d'amistat, forjada després d'alguna operació conjunta.

Tres hores de declaració exculpatòria davant del fiscal

I així durant tres hores de declaració al fiscal, en què Zaplana ha tirat balons fora i ha intentat descafeïnar totes les imputacions, atribuint-les a una mala interpretació dels investigadors policials, el jutge instructor i el ministeri públic, sobre les seues relacions. "Jo ho veig clar. El meu punt de vista és que estem dues hores i no parlem de les meues inversions ni dels meus problemes. Parlem d'una propietat del senyor Barceló a Andorra i d'unes inversions de Belhot", ha relatat en un moment sobre una de les reunions, a l'hotel Wellington de Benidorm, que el ministeri públic relaciona amb la presumpta trama.

El relat exculpatori de Zaplana compromet, però, el del seu amic de la infantesa, Joaquín Barceló. L'exdirector de relacions comercials de Terra Mítica figura al capdavant de set de les societats investigades i de bona part de les propietats confiscades. La Fiscalia el veu com un dels homes de palla de l'expresident de la Generalitat, juntament amb l'assessor Francisco Grau i l'excap de gabinet, Juan Francisco García. El ministeri públic demana huit anys de presó a Barceló i Gra i catorze per a Garcia, que s'especula que podrien haver arribat a un acord amb la Fiscalia per a rebaixar la pena a canvi de reconéixer els fets.

Ja he dit que no he tingut diners fora d'Espanya i ho mantinc

Després del fiscal, Eduardo Zaplana s'ha sotmés a l'interrogatori de les defenses, molt més ràpid i centrat a puntualitzar algunes de les afirmacions de l'ex cap del Consell. L'advocat de l'expresident ha renunciat a preguntar-li. "La intervenció del fiscal ha sigut tan extensa que no cal", ha manifestat abans que es decretara la fi de la sessió.

Dènou anys de presó i 40 milions de multa es reclamen per a l'expresident Zaplana, a qui la investigació situa com a màxim responsable de la suposada trama de comissions il·lícites i blanqueig de capitals relacionada amb la privatització de les estacions de les ITV valencianes, que ha portat al banc dels acusats catorze persones més. Entre d'elles, hi ha el també expresident José Luis Olivas, acusat de cobrar una presumpta comissió il·legal de prop de 600.000 euros a través d'una empresa familiar.

També et pot interessar

stats