Els 10 d'Alaquàs, un moment històric 46 anys després

Tres dels protagonistes d'aquesta plataforma d'activistes valencianistes recorden en la ràdio d'À Punt les reivindicacions passades i presents

Soler i Pérez Benlloch, aquest matí
Soler i Pérez Benlloch, aquest matí / À Punt NTC

El 24 de juny de 1975 la policia va detindre deu activistes valencianistes d'esquerres que es trobaven reunits en una casa d'exercicis espirituals a Alaquàs (Horta Sud) amb la intenció de crear el Consell Democràtic del País Valencià. Demà fa 46 anys i han passat a la història com els 10 d'Alaquàs. A la reunió, impulsada per Vicent Ventura, participaren Laura Pastor, Joan Josep Pérez Benlloch, Vicent Soler (actualment conseller d'Hisenda), Francesc Xavier Navarro, Josep Corell, Ernest Lluch (assassinat l'any 2000 per ETA), Carles Dolç, Francesc Candela, Josep Guia i Carlos Manuel Martínez Llaneza. Aquest dimecres han recordat en El dia À Punt els objectius i aquell moment tres dels seus protagonistes: Soler, Pérez Benlloch i Guia.

Els 10 d'Alaquàs va ser una plataforma plural que va tindre gran projecció internacional en un moment històric per a Espanya i per a la Comunitat Valenciana. La causa oberta arran de la detenció d'aquest grup, per associació il·lícita, van acabar en indult cinc dies després de la mort del dictador Francisco Franco i després d'una àmplia mobilització cívica. Però aquest grup heterogeni i plural va estar a la presó malgrat la campanya de suport en la qual diversos sectors polítics, representants del món econòmic i del teixit social valencià van exigir l'alliberament que finalment van aconseguir.

Aquest matí, Soler, Pérez Benlloch i Guia han remarcat el paper del periodista Vicent Ventura en una iniciativa que pretenia ajudar a aconseguir l'autogovern en la nova etapa democràtica que arrancava el 1975. "No volíem esperar més, volíem estar igual que el Principat de Catalunya, que el País Basc i igual que Galícia des del primer moment", ha resumit el professor universitari Josep Guia.

Pérez Benlloch ha defensat que hi havia més qualitat política en aquell moment límit que no ara, on la frivolitat és habitual. També ha valorat que es va saber deixar de banda el que era marginal i es va treballar per aconseguir unes reivindicacions "clares i factibles". I Soler ha destacat durant l'entrevista que els valencians i valencianes van tindre en la transició política una primera institució a nivell de les tres províncies, per primera vegada en 250 anys, el Consell del País Valencià, abans de la Constitució. Guia també ha recordat que no tot es va aconseguir i que encara hi han reivindicacions pendents del 10 d'Alaquàs, una d'aquestes, el nom de País Valencià, que es va canviar a Madrid malgrat els pactes que s'aconseguiren entre els polítics valencians. Soler també ha recordat que la invisibilitat dels valencians és un fet històric que ara es treballa per canviar.

També et pot interessar

stats