El 13% de joves espanyols compren productes falsificats intencionalment
La venda de falsificacions provoca pèrdues anuals de més de 84 milions d’euros a Espanya, segons els càlculs de l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE
La venda de productes falsificats provoca pèrdues de 84,07 milions d'euros a l'any a Espanya, un 12,5% del total de vendes anual. L'espanyol és el quint estat de la Unió Europea que més pèrdues pateix per estos delictes, segons càlculs de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE (EUIPO per les sigles en anglés).
Quant al conjunt dels Vint-i-set, la pèrdua total estimada és de 851 milions d'euros anuals, que equival a l'11% de les vendes del sector. França, Àustria i els Països Baixos pateixen les majors pèrdues monetàries, que ascendeixen a centenars de milions d'euros en cadascun d'estos països, segons ha indicat l'oficina europea, amb seu a Alacant.
A més, Espanya és el tercer país de la UE (empatant amb Letònia) en què els joves d'entre 15 a 24 anys compren més productes falsificats de manera intencionada. Amb un 13%, se supera la mitjana europea del 10%, segons el baròmetre de la propietat intel·lectual entre els joves de l'EUIPO.
La compra intencionada d'equipament esportiu falsificat és més comú a la UE entre els joves grecs, un 18% ho hauria fet. Per la seua part, el 7% dels joves consumidors europeus va comprar articles falsificats per accident.
Així mateix, el sector de l'equipament esportiu a la UE pateix pèrdues en vendes de 850 milions d'euros a l'any. Esta xifra de l'EUIPO no inclou altres articles esportius falsos, com les samarretes de futbol o les sabatilles d'esport, que representen una "part significativa" del total estimat de 12.000 milions d'euros en peces de vestir falsificades a l'any a Europa.
L'agència europea ha recalcat que els productes falsificats "plantegen amenaces serioses per a la salut" de les persones consumidores perquè no compleixen amb les normatives europees en matèria de salut, seguretat i protecció del medi ambient.
Confisquen huit milions de productes falsificats
En la lluita contra les falsificacions s'ha dut a terme "una de les majors operacions policials" en l'àmbit europeu. Es tracta de l'operació Estrela Falsa, una iniciativa contra les mercaderies falsificades de marques de renom.
Les autoritats policials de tot Europa van detectar i van confiscar huit milions de productes esportius i de luxe falsificats, més de la meitat dels 14 milions d'articles falsificats confiscats el 2023.
Entre els productes esportius falsificats es van trobar articles tèxtils, calcer, etiquetes, articles de cuir i accessoris de roba falsos, inclòs el calçat i les peces de roba esportiva, amb un valor de venda al detall estimat de 120 milions d'euros. L'operació va donar lloc a la detenció de 264 persones relacionades amb les falsificacions.
A més, durant l'operació es van detectar 552.611 articles de calcer, 1.140.343 peces esportives i 5.497.460 etiquetes amb logotips falsos. També es van descobrir altres delictes greus, com la delinqüència organitzada, el contraban, el frau i el blanqueig de capitals.
L'operació Estrela Falsa està dirigida per Espanya (Policia Nacional) i codirigida per Grècia (Policia de la República Hel·lènica) sota la coordinació d'Europol i amb la participació activa d'agències i autoritats de díhuit països.