Els 17 volcans del món en actiu al mateix temps que el Cumbre Vieja
El volcà de l'illa de La Palma està entre els 50 volcans en erupció contínua que hi ha en el món, segons l'últim informe la Smithsonian Institution (EUA)
El volcà de l'illa de La Palma està entre els 50 volcans en erupció contínua que hi ha en el món, segons l'últim informe del programa de vulcanisme global de la Smithsonian Institution, del Museu Nacional d'Història Nacional i del Servei Geològic dels Estats Units (USGS).
D'aquest mig centenar de volcans amb erupció constant, 17 tenien activitat diària en la segona setmana de setembre de 2021, segons l'informe de l'USGS.
La Smithsonian Institution és el principal centre que es dedica a registrar l'activitat sísmica i dels volcans d'arreu del món. Segons indiquen, una erupció marcada com a "contínua" no sempre significa activitat diària persistent, però indica almenys "esdeveniments eruptius intermitents sense una interrupció de tres mesos o més".
Els 17 volcans amb activitat diària al setembre
- Els Estats Units (4): Katmai, Great Sitkin, Pavlof i Semisopochnoi, la majoria a les illes Aleutianes d'Alaska.
- Rússia (4): Ebeko, Karymsky, Txirinkotan i Shevelutx, tots a la península de Kamtxatka i en les illes pròximes de Kurils.
- El Japó (2): Aira i Ontake.
- Indonèsia (2): Agung i Merapi.
- Islàndia (1): Un volcà amb activitat en la segona setmana de setembre és el Krysuvik-Trolladyngja.
- Mèxic (1): Popocatepetl.
- Saint Vincent i les Grenadines (1): En el conjunt d'illes de Saint Vincent i les Grenadines, al sud del Carib, està el volcà La Soufriere.
- Itàlia (1): A l'illa de Sicília hi ha l'Etna, que es va reactivar el 21 de setembre passat. L'erupció de l'Etna ha estat més potent que la de La Palma, amb un núvol de gasos que ha arribat a més de 9 quilòmetres d'alt i que el vent ha desplaçat cap a l'est.
- Espanya (1): A l'illa de La Palma està el volcà Cumbre Vieja, que va entra en erupció el 19 de setembre.
Del total dels volcans amb erupció contínua i no diària, 43 van començar l'última erupció en el present segle, però hi ha set que la van iniciar fa dècades o fins i tot segles, com és el cas del Yasur, a l'illa de Vanuatu, en 1774.
Estan actius des del segle XX els volcans Shevelutx (Rússia, 1999), Erebus (Antàrtida, 1972), Erta Ale (Etiòpia, 1967), Stromboli (Itàlia, 1934), Dukono (Indonèsia, 1933) i Santa María (Guatemala, 1922).
Per la seua banda, el web alemany VolcanoDiscovery té registrats 25 volcans ara mateix en erupció arreu del planeta, la majoria a la zona del Pacífic i a l'Amèrica Central i del Sud.
Tres gran zones concentren la majoria de volcans
Per la seua distribució en el globus terraqüi, tres grans zones concentren la majoria dels volcans.
- Una recorre tota Amèrica del Sud pròxima a l'oceà Pacífic i Centreamèrica.
- La segona se situa entre les illes d'Indonèsia i Papua Nova Guinea i la Melanèsia, pròxima ja a Austràlia.
- La tercera és un cinturó que es prolonga des del Japó, passant per la península russa de Kamtxatka i les illes en el sud de la mar de Bering, fins a arribar a Alaska.
Volcans a Àfrica, Oceania i Islàndia
Àfrica i Oceania mantenen actius volcans des de fa dècades.
- A Àfrica estan a la República Democràtica del Congo (Nyamulagira i Nyiragongo), Etiòpia (Erta Ale), Tanzània (Ol Doinyo Lengai)
- A Oceania, està actiu el volcà Tinakula, en les més distants illes Salomó.
- A Islàndia estan actius els volcans Eyjafjalla (2010) –famós perquè el 2010 va expulsar material incandescent i gasos durant més d'un mes i va provocar serioses deficiències en les comunicacions aèries d'Europa–, Grímsvötn (2011), Bárdarbunga (2014-15) o Krysuvik-Trolladyngja.
1.300 volcans potencialment actius
La Smithsonian Institution, que treballa conjuntament amb l'Associació Internacional de Vulcanologia, fa el seguiment de tots els volcans del món que es consideren potencialment actius.
Es consideren volcans actius aquells que han tingut alguna activitat durant els últims 10.000 anys, i que poden tornar a activar-se. En aquest cas la llista de la Smithsonian Institution és de 1.356 volcans.
Les erupcions més mortíferes
- Les erupcions amb més víctimes mortals durant aquest segle les han protagonitzades l'Anak Krakatau, entre les illes indonèsies de Java i Sumatra, que va causar al desembre de 2018 quasi 500 morts.
- El volcà Merapi, a l'illa de Java, a la fi de 2010 va deixar quasi 350 morts.
- El volcà guatemalenc de Foc, en el 2018 va provocar 200 morts i una xifra similar de desapareguts.
- El japonés Ontake, va deixar 63 morts a conseqüència de la seua erupció de setembre de 2014.