Més de 170 científics i premis Nobel demanen l'alliberament de les patents de les vacunes
Insten Biden a sumar-se a la campanya, que pretén que es puga augmentar la producció de dosis i avançar així en el procés de vacunació massiva
Científics i personalitats de tot el món uneixen esforços perquè s'alliberen temporalment les patents de les vacunes contra el coronavirus amb l'objectiu d'augmentar la producció de les dosis i avançar en el procés de vacunació massiva de tots els països. L'últim d'aquests esforços ha consistit a demanar la implicació al president dels Estats Units, Joe Biden.
Un total de 170 premis Nobel i dignataris d'arreu del món li han demanat que participe en aquesta campanya, després que un informe britànic revelara que el 97% del finançament per a desenvolupar la vacuna d'AstraZeneca prové de fons públics.
D'acord amb aquest document, dels 120 milions invertits en el desenvolupament d'AstraZenca, el 97% el van aportar els governs: 45 milions del Regne Unit, 30 la Unió Europea i la resta, de centres de recerca i fundacions que depenen de l'administració.
L'Índia i Sud-àfrica ja ho havien sol·licitat
La campanya que impulsen els científics reclama l'alliberament temporal de les patents per a fer front a l'emergència sanitària. És una petició que ja havien fet, sense èxit, l'Índia i Sud-àfrica en l'Organització Mundial del Comerç i que també avala l'OMS.
A aquest moviment es va unir el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que fa alguns dies va fer pública la seua intenció de demanar al Comité Europeu de les Regions la revisió de l’actual sistema de patents de les dosis contra el coronavirus per a avançar en el procés de vacunació de tota la població.
El nacionalisme de les vacunes ens fa mal a tots
El secretari general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha assenyalat insistentment que "el nacionalisme de les vacunes ens fa mal a tots i és contraproduent".
Els experts insisteixen que la nova normalitat, siga quina siga, només serà possible quan la immunitat de grup arribe a tots els racons del planeta. És un escenari llunyà perquè, actualment, el 60% de les vacunes contra la Covid està en mans de només el 16% de la població. Als països més pobres, les dosis els estan arribat amb comptagotes i veuen amb resignació els debats del primer món sobre els efectes secundaris i sobre els protocols. Pfizer ha fet saber que és probable que haja d'injectar una tercera dosi en el termini de 6 o 12 mesos. I després, una de recordatori anual.