Directes
Ara en la televisió
VA DE BO

18.000 xiquetes a Espanya estan exposades a la mutilació genital

Aquest dimecres se celebra el Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina.

Aquest dimecres se celebra el Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina

Aquest dimecres se celebra el Dia Internacional Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina 2019. La pràctica és considerada per les Nacions Unides com una violació dels drets humans de dones i xiquetes, així com una forma de violència contra la dona i una discriminació per raó de gènere, ja que és un acte que s’exerceix contra dones i xiquetes pel fet de ser-ho.

La mutilació genital és un delicte castigat entre 6 i 12 anys de presó per a qui la practique a Espanya i, a més, pot implicar per als pares la pèrdua de la custòdia de la menor, encara que la mutilació s’haja produït en un altre país.

A Espanya viuen a l’entorn de 70.000 dones procedents de països on es practica la mutilació genital femenina i, de totes elles, unes 18.000 són xiquetes menors de 14 anys, segons un estudi que ha dut a terme la Universitat Autònoma de Barcelona. 

200 milions de xiquetes han patit la mutilació genital

Més de 200 milions de xiquetes i dones han patit la mutilació genital femenina. Encara que actualment una xiqueta té un terç menys de probabilitats de patir la mutilació que l’any 1997, encara hi ha 54 milions de menors que tenen probabilitats de patir la mutilació fins a l’any 2030.

Països on es practica

Aquesta pràctica es concentra en 29 països d’Àfrica i de l’Orient Mitjà, però també és comuna en alguns països asiàtics com l’Índia, Indonèsia, l’Iraq i el Pakistan, així com entre algunes comunitats indígenes de Llatinoamèrica.

Per què es continua practicant?

Nacions Unides indica la mutilació genital és una manifestació d’una desigualtat de gènere “profundament arrelada” que continua practicant-se per diversos motius. En algunes societats es considera un ritual iniciàtic; en altres és un requisit per al matrimoni i hi ha comunitats cristianes, jueves i musulmanes que atribueixen a aquesta pràctica una base religiosa.

Tasca del personal d’infermeria contra la mutilació genital femenina

El Col·legi d’Infermeria d’Alacant, a través del seu grup de treball d’Infermeria contra la Violència de Gènere, ha destacat la importància de la prevenció i la informació per a lluitar contra la mutilació genital femenina.

A més, el col·legi ha estacat els efectes i complicacions que la mutilació genital genera són “molt amplis”, i han de ser tractats “de manera capaç” per infermeres i altres professionals de la salut que “estiguen informats, tinguen coneixements i siguen sensibles a les cultures on es tracte”.

També et pot interessar