Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El 19% de la joventut valenciana amb problemes de salut mental demanaria ajuda professional

Segons un estudi del Consell Valencià de la Joventut, els joves d'entre 25 i 30 anys són més proclius a recórrer a l’ajuda professional

Un estudi revela que el 80% dels joves ha patit estrés, el 73% ansietat i un 46% depressió / Consell Valencià de la Joventut

Més del 80% de persones joves de la Comunitat Valenciana ha reconegut sentir estrés en alguna ocasió, el 73% ha admés que pateix ansietat i un 46%, depressió. Així ho avança un estudi sobre salut mental i joventut elaborat pel Consell Valencià de la Joventut (CVJ) a 650 joves d’entre 16 i 30 anys, que veurà la llum el 2022.

La vicepresidenta del CVJ, Irene Peris, ha assenyalat que les patologies mentals amb major incidència, com l’estrés i l’ansietat, "són aquelles en què hi ha una menor predisposició a demanar ajuda". De fet, l’estudi reflecteix com el 19% de la joventut valenciana demanaria ajuda professional en cas de sofrir ansietat i un 11% ho faria en situacions d'estrés. En canvi, quan parlem d’estrés posttraumàtic o trastorns alimentaris, "la quantitat de joves que buscarien ajuda professional supera el 80%, quan la incidència és molt menor". Per a Peris, aquestes dades demostren que "cal normalitzar la salut mental, parlar d’ella a casa, a escola i al carrer".

La incertesa sobre el futur, la inestabilitat laboral i els problemes econòmics són algunes de les causes d'aquests problemes mentals, així com l’aïllament social i les dificultats per a emancipar-se. El 67% dels enquestats creu que la pandèmia ha visibilitzat els problemes de salut mental, encara que la majoria pensa que es tracta d’un tema tabú.

L’estudi ha descobert que les persones joves d'entre 25 i 30 anys són més proclius a recórrer a l’ajuda professional, mentre que els menors de 25 anys prefereixen buscar el suport de la família i les amistats. Peris ho ha associat a una "major autonomia" econòmica dels primers.

La majoria dels joves enquestats ha assegurat que els recursos destinats a salut mental són insuficients i que els centres d’Atenció Primària no estan preparats per a atendre els seus problemes. Entre les accions d’intervenció proposades, la de facilitar l’accés a professionals de la psicologia en altres àmbits diferents del sistema de salut, augmentar el nombre de professionals de salut mental en Atenció Primària, incrementar els centres especialitzats en salut mental i impartir tallers d’educació emocional en centres educatius.

Salut mental

També et pot interessar