Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

2.170 persones van morir a la mar el 2020 intentant arribar a Espanya

La ruta d'accés a les Canàries ha concentrat el 85,3% de les víctimes als naufragis, un total de 1.851.

Xifres clau de les morts a les fronteres espanyoles / Caminando Fronteras (adaptació de Marta Pascual)

2020 ha sigut l'any més tràgic a les fronteres espanyoles: 2.170 persones han perdut la vida en l’intent d'aconseguir arribar a Espanya, segons un informe del col·lectiu Caminando Fronteras. Les morts a les rutes cap a l'estat espanyol han augmentat un 143% respecte a 2019, una xifra que contrasta amb el lleuger increment del percentatge d'arribades, tan sols d'un 28,7%.

Aquesta xifra és el resultat del monitoratge exhaustiu durant els 365 dies de l'any per part del col·lectiu, format per comunitats migrants, famílies i persones que defenen els drets humans, que recullen, contrasten i sistematitzen una informació que consideren que està invisibilitzada.

La ruta d'accés a les Canàries ha concentrat el 85,3% de les víctimes, un total de 1.851 persones mortes i desaparegudes en 45 naufragis. La segona ruta més mortífera ha sigut la d'Algèria amb 231 defuncions en un total de 23 embarcacions enfonsades, seguida de la d'Alborán, amb 62 morts en 13 naufragis i la de l'Estret amb 26 en 7. L'informe assenyala que aquesta situació es veu agreujada per les polítiques de control migratori, les quals fan pujar dràsticament la mortalitat.

El 95,8% dels cossos de les víctimes mortals desapareixen a la mar i no poden ser recuperats. En aquesta línia, l'organització denuncia que els protocols de rescat establits són deficients, ja que un total de 33 embarcacions van desaparéixer el 2020 sense que cap persona hi sobrevivira.

En total, Caminando Fronteras ha comptabilitzat 15 països d'origen de les persones que han perdut la vida en l’intent d'aconseguir arribar a les costes espanyoles. L'organització emfasitza que les fronteres són "espais d'impunitat" en la lluita pel restabliment dels drets de les persones en moviment com a éssers humans.

També et pot interessar