Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

A les 2 h seran les 3 h: aquesta matinada tornem a l’horari d’estiu

Perdrem una hora de descans aquest cap de setmana, però a canvi es guanyarà una hora de sol cada dia

A les 2 h seran les 3 h: aquesta matinada tornem a l’horari d’estiu / À Punt Notícies

Aquesta matinada, del dissabte al diumenge, tornem a l’horari d’estiu i avançarem l’hora dels nostres rellotges. Per tant, a les 2 hores seran les 3 hores i disposarem d’una hora menys de descans a la nit. Un horari que s’estendrà fins a l’últim cap de setmana d’octubre, quan el rellotge tornarà a l’horari d’hivern.

D'aquesta manera, es compleix amb la Directiva Europea 2000/84/CE que s'aplica en tots els Estats de la Unió Europea (UE). De moment, es continuarà aplicant, ja que encara que persisteix la possibilitat d'acabar amb aquests canvis d'hora estacionals, i ha sigut un assumpte de debat en anteriors legislatures, ara per ara no està previst fer cap canvi.

L'últim informe respecte al canvi d'hora va ser elaborat per la Comissió d'Indústria, Investigació i Energia del Parlament Europeu el 2018, i segons l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) “els canvis estacionals d'hora poden produir estalvis, però aquests són marginals i no hi ha certesa que els beneficis s'obtinguen en tots els estats membres".

A més, d'acord amb aquest informe, si bé sí que pot haver-hi estalvis d'energia en el que concerneix la il·luminació, "no és tan evident que ocórrega el mateix amb la calefacció, que podria fins i tot augmentar-ne el consum". En qualsevol cas, l'IDAE apunta que els resultats són "difícils d'interpretar en estar influenciats per factors externs com ara la meteorologia o el comportament dels usuaris”.

Altres recomanacions per a l’estalvi energètic

Per això, l’entitat considera que existeixen "mecanismes més rellevants que el canvi d'hora per a aconseguir estalvis energètics, com substituir les llums i aparells per alternatives més eficients, assegurar-se que la potència i la tarifa elèctrica contractada siga la més adequada en funció de les necessitats i seguir pautes d'estalvi a casa i al treball”.

Així, en la seua guia, l'IDAE ofereix recomanacions com mantindre la temperatura en l'habitatge en 21 °C, recordant que per cada grau que s'augmenta la temperatura, el consum d'energia puja en un 7%, i tindre en compte qüestions com que una dutxa consumeix quatre vegades menys d'aigua i energia que un bany.

Canvi d’hora almenys fins al 2026

El debat sobre el canvi horari a la Unió Europea va començar el 2018 quan la Comissió Europea va realitzar una consulta pública en la qual més del 80% dels 4,6 milions de ciutadans que van participar es van mostrar a favor d'acabar amb els canvis d'hora.

El canvi d'hora a Europa es remunta a la dècada dels setanta, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per a aprofitar millor la llum natural del sol i consumir menys electricitat en il·luminació.

A Espanya, el 15 de març del 2022, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar una orde ministerial que recordava que el Consell de Ministres del 7 de setembre de 2018 va crear una Comissió de 14 persones expertes per a l'estudi de la reforma de l'hora oficial, encarregada de l'elaboració d'un informe d'avaluació de les disposicions reguladores del canvi horari i sobre la conveniència de mantindre al país l'hora d'Europa central.

Aquesta comissió va emetre un informe el 20 de març de 2019 que concloïa que no era aconsellable produir cap canvi precipitat en els fusos horaris mentre no existira un consens compartit i una difusió pràctica als ciutadans dels riscos i oportunitats que comporta.

De moment, d'acord amb eixa orde ministerial, el canvi d'hora continuarà produint-se almenys fins a 2026, cada última matinada del dissabte-diumenge d'octubre, per a iniciar l'horari d'hivern, i cada matinada de l'últim dissabte-diumenge de març, quan es passarà a l'horari d'estiu.

També et pot interessar