El 20% de la ciutadania creu que forçar sexualment la parella no és delicte

L'últim sondeig del CIS sobre violència sexual mostra més consciència sobre l'assetjament digital, però una gran divisió al voltant de la prostitució

El CIS ha publicat aquest dimecres l’enquesta sobre violència sexual contra les dones
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de febrer 2023 - 15:15 Actualitzat: 08 de febrer 2023 - 21:25

El rebuig a l'assetjament i a les agressions sexuals entre la ciutadania espanyola és aclaparador, però hi ha diferències quan es consulta la possibilitat de castigar per llei alguns comportaments, fins al punt que un 20% de les persones creu que no s'ha de perseguir qui obligue la parella a tindre relacions sexuals. Aquesta és una de les dades destacades de l'última l'enquesta sobre violència sexual del Centre d'Investigacions Sociològiques, un sondeig que no pregunta per la controvèrsia sobre la llei del "només sí és sí".

La consulta mostra que la ciutadania no té dubtes de perseguir legalment la submissió química, però dos de cada deu consideren que forçar la parella, encara que és inacceptable, no hauria de castigar-se. El 49% opina el mateix dels "comentaris i suggeriments de tipus sexual no desitjats a una dona" i el 28%, de "besar una dona contra la seua voluntat".

El 33% veu acceptable anar de putes

La divisió davant la prostitució és total: el 28% veu acceptable pagar a una dona per mantindre relacions sexuals, per un 33%, que ho veu inacceptable, però legal, i un altre 32%, que ho castigaria penalment.

El 75% dels de les persones enquestades creu que les víctimes d'agressions sexuals les denuncien en poques ocasions o quasi mai, principalment per por de l'agressor, que no la creguen o la vergonya. El 47% pensa, a més, que les denúncies no són mai immediates, perquè la víctima espera una mica de temps.

Elles veuen més desigualtats i menys avanços

Per a més de la meitat, el 58,5%, les desigualtats entre homes i dones a Espanya continuen sent grans, encara que la majoria (68%) opina que són menors que fa deu anys. La percepció mostra diferències segons el sexe de l'entrevistat: les dones perceben més desigualtats i són també menys optimistes que els homes en analitzar els avanços.

Per a la majoria, si es coneixen més agressions sexuals, és perquè ixen més casos a la llum, no perquè se'n produïsquen més. El 26,7% de les persones que han participat en el sondeig pensa el contrari. Al darrere d'aquesta violència, destaca una diversitat de motius com els "problemes mentals", la "falta d'educació, una manca de principis i valors" i el sentiment de "superioritat, de poder i drets".

Molta violència sexual a l'entorn digital

Més enllà dels espais físics, per al 74% la violència sexuals està molt estesa a Internet i, sobretot, a les xarxes socials. La immensa majoria (97,5%) considera inacceptable el xantatge digital amb imatges i vídeos de caràcter sexual de les víctimes i creu que cal perseguir legalment aquesta conducta, com també el fet de compartir imatges de caràcter sexual sense consentiment o les pressions per a obtindre'n una. De la mateixa manera, el 80,6% creu que també ha de perseguir-se l'enviament de missatges amb contingut sexual no desitjat. No obstant això, hi ha més disparitat sobre els comentaris ofensius o incòmodes en Internet. Si bé la immensa majoria els rebutja, només el 44% creu que caldria castigar-los per llei.

Un 46,7% desdramatitza acudits o bromes insultants sobre la dona en general; el 22%, quan es realitzen a una dona preguntes privades sobre la vida sexual, i el 21% tampoc creu que hi haja assetjament quan es demanen reiteradament relacions sexuals sense pressions ni amenaces.

Però la ciutadania no té dubtes sobre tipificar com a assetjament sexual altres comportaments, com les pressions per a aconseguir favors sexuals a canvi de millores laborals o sota amenaça d'acomiadament, els tocaments, pessics i acorralaments o les abraçades i besos no desitjats.

També et pot interessar

stats