El 20% de les dones no usa mai anticonceptius, la dada més baixa en una dècada

L'enquesta de la Societat i la Fundació Espanyola de la Contracepció constata l'ús creixent dels anticonceptius i de l'edat de la primera relació sexual, que se situa en els setze anys

Imatge d'arxiu sobre un blíster de pastilles anticonceptives
Imatge d'arxiu sobre un blíster de pastilles anticonceptives / Shutterstock

El 19,7% de les dones en edat fèrtil, vora dos de cada deu, no usa mai anticonceptius en les relacions sexuals, una xifra que s'eleva al 25% en el cas de les joves d'entre 15 i 19 anys. Ho indica l'última Enquesta d'Anticoncepció a Espanya, que adverteix que l'ús d'anticonceptius és el més baix que han detectat des del 2014 —any en què va arrancar el sondeig— dins la tendència descendent de l'última dècada, amb l'excepció del 2020.

En el sondeig, fet per Sigmados al mes de juny, van participar 1.736 dones de 15 a 49 anys. L'encarreguen cada any la Societat i la Fundació Espanyola de Contracepció, la SEC i la FEC, respectivament.

Quatre de cada deu han usat la píndola de l'endemà

En les conclusions es destaca que el 39,7% de les dones enquestades, quasi quatre de cada deu, ha recorregut en alguna ocasió a la píndola de l'endemà. Esta circumstància es produeix amb més freqüència entre els 34 i 39 anys, franja d'edat on són més habituals les relacions sense protecció.

L'anticonceptiu més usat és el preservatiu (36,5% en general i 48,2% en la franja de 20 a 24 anys), seguit per la píndola (18%), el DIU hormonal (5%) i DIU de coure (3%). El 3,6% afirma que la parella s'ha fet una vasectomia, mentre que un 2% té una lligadura de trompes.

L'informe assenyala que a major formació i ingressos augmenta l'ús dels anticonceptius. Estipula que el 78,5% de les dones sí que usa mètodes de prevenció de l'embaràs i malalties de transmissió sexual, la dada més alta de la sèrie històrica, si bé matisa que esta xifra no discrimina entre ús habitual o ocasional.

La primera relació sexual baixa als 16,3 anys

El treball també constata el fet que l'edat mitjana en què comencen les relacions sexuals s'ha avançat amb el pas de les generacions i hui se situa en els 17,8 anys: les joves d'entre 15 i 19 anys situen la primera relació sexual en els 16,3 anys, mentre les dones 45 a 49 anys la retarden als 19.

El 19,5% pateix dolors forts de menstruació

L'estudi també adverteix que el 19,5 % de les dones acredita dolors forts durant la menstruació, un percentatge que puja al 26% en la franja dels 15 als 24 anys. El 46,3% de les dones enquestes pren medicació contra el dolor; el 63,3% en el cas de les menors.

Un 39,9% declara que la menstruació les limita les activitats d'una vida normal i són les de 20 a 24 anys les que experimenten més dificultats. A conseqüència dels dolors, un 25,4% ha sentit la necessitat de demanar baixa o no acudir a la seua activitat laboral.

L'enquesta també adverteix que el 8% ha sigut diagnosticada d'endometriosi, un percentatge que puja el 20,4% en el cas de les estrangeres. El 39,3% ha tardat entre cinc i deu anys a saber-ho i un 24,8%, més de deu.

També et pot interessar

stats