200 positius en el brot universitari després de la festa de la residència Galileo Galilei
La residència assegura que els contagis són asimptomàtics i Salut Pública confirma casos derivats en "totes les universitats" de València.
Un total de 200 casos positius de coronavirus. És la xifra provisional que resulta de les més de 700 PCR que es van realitzar divendres entre els residents del Col·legi Major Galileo Galilei, al campus de Vera de la Universitat Politècnica de València (UPV), segons ha anunciat la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló. La tendència inicial, que va revelar un 40% de PCR positives sobre el primer centenar de proves, s'ha confirmat i ha convertit aquest brot en un dels més grans d'Espanya des de l'inici de la pandèmia.
Al voltant de 400 dels 650 residents del col·legi major estudien a la UPV, que diumenge va anunciar la suspensió temporal de les classes presencials al campus de València per “l'alt nivell de positius”. La mesura afecta 25.000 estudiants i és la primera d'aquestes característiques que es pren en un centre universitari espanyol des de l'inici del curs acadèmic. La docència a distància continuarà “mentre es facen rastrejos, es determine l'abast dels contagis i fins que les autoritats sanitàries indiquen una altra situació”, afirma la universitat. La resta d'activitats del campus es mantenen amb normalitat.
El director de residència Galileo Galilei, Vicente Picassari, ha assegurat que els positius de coronavirus detectats en el rastreig massiu no presenten símptomes i ha insistit que la situació està controlada. "El metge del col·legi està fent rondes diàries de matí i de vesprada i les persones afectades, de moment, són asimptomàtiques", ha avançat en un comunicat que el servei de premsa de la residència ha enviat als mitjans de comunicació. Els i les estudiants que viuen en aquest centre estan confinats, aïllats en les habitacions de forma preventiva, i les zones comunes s'han clausurat a l'espera de tindre tots els resultats dels quasi 700 tests realitzats a alumnat (650) i plantilla.
Positius a "totes les universitats" de València i dos aules tancades al CEU
Tanmateix, els casos positius no es limiten a la UPV, sinó que s'escampen per totes les universitats de València i l'àrea metropolitana, segons ha avançat en À Punt la secretària autonòmica de Salut Pública. Isaura Navarro ha confirmat que també hi ha alumnat contagiat de la Universitat de València, la Universitat Catòlica i el CEU San Pablo, alguns dels quals residien també al Galileo Galilei. El contagi de dos alumnes ha obligat a posar en aïllament dues aules dels Grau de Medicina i Veterinària del CEU, amb vora noranta universitaris afectats. Aquest alumnat ha començat a fer les classes en línia.
Isaura Navarro també ha avançat que Salut Pública investiga quatre festes del col·legi major com a origen del brot i ha criticat "la falta de col·laboració" dels universitaris implicats per haver amagat inicialment la seua participació en aquestes celebracions privades. El soroll i les aglomeracions que s'han produït en algunes d'aquestes celebracions han motivat la intervenció recent d'agents de la Policia Nacional d'incògnit, que van instar els participants que es posaren la mascareta i respectaren la distància social.
Una vegada aïllada la població universitària i identificats els casos positius, el repte are consisteix a localitzar i avisar els contactes estrets dels contagis. Tots hauran de passar deu dies en confinament, segons marca el protocol. “Ahir va ser un dia d'esglai, no esperàvem tants casos, però hui toca treballar” ha informat À Punt Roberto Renuncio, el responsable de Covid-19 de la UPV.
La UPV expedientarà l'alumnat que ha infringit el codi de convivència
Els tècnics de la conselleria s'han reunit amb els responsables de la universitat a primera hora d'aquest dilluns per a coordinar la gestió del brot i les mesures addicionals. En la roda de premsa posterior, el rector de la Politècnica, Francisco Mora, ha assenyalat que obrirà expedients informatius als estudiants que no s'hagen comportat seguint el codi de convivència intern. Tot i això, no es plantegen de moment sancions a la residència, de gestió privada.
D'altra banda, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha demanat a la de Justícia que inicie una investigació sobre el succeït a la Galileo Galilei de València, perquè trasllade els fets a la Policia Autonòmica.
Un brot originat en festes universitàries
El brot de la UPV es va conéixer en la vesprada de dimecres. L'endemà À Punt va avançar en exclusiva que una trentena d'alumnes havien donat positiu en la residència Galileo Galileo i en el grau de Biotecnologia. Aquests contagis es relacionen amb diverses festes universitàries que van tindre lloc el cap de setmana anterior, durant les quals no es va respectar la distància social o l'ús de la mascareta, entre altres mesures preventives. Coneguda l'alta incidència de contagis, després d'un primer cicle de tests, divendres Salut Pública va decidir fer més de 700 proves PCR entre l'alumnat del col·legi major i alguns dels universitaris i professors de la UPV amb què havien estat en contacte. L'alta proporció de positius en relació als tests ha dut la UPV a suspendre les classes presencials.
25.000 dels més de 27.000 alumnes que té la UPV estudien al campus de Vera. La resta rep les classes a les instal·lacions de Gandia i Alcoi, on de moment es manté la docència presencial. La Politècnica és el segon centre universitari pel volum d'estudiants de la Comunitat Valenciana. La supera la Universitat de València, amb 48.000 alumnes. Segueixen la UPV la Universitat d'Alacant (25.500 estudiants), la Universitat Jaume I de Castelló (14.000) i la Miguel Hernández d'Elx (13.000).