Directes
Ara en la televisió
ALTA TENSIÓ

El 2024 va ser l'any més càlid documentat a escala global i el primer amb una pujada superior a 1,5 graus

Les dades de l'Aemet confirmen que la Comunitat Valenciana també bat rècords de calor l'últim any

Un termòmetre de carrer registra 47 graus a Xàtiva el 2023 / Raquel Segura (EFE)

L'any 2024 ha sigut el més càlid documentat a escala global des que hi ha registres i el primer en què la temperatura mitjana va superar en 1,5 graus centígrads (°C) la del nivell preindustrial, segons ha informat este divendres el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). Segons el programa d'observació de la Terra de la Unió Europea, l'any passat la temperatura mitjana de l'aire en superfície va ser de 15,10 °C. Este registre suposa que el 2024 vam estar 0,72 °C per damunt de la temperatura mitjana entre 1991 i 2020, i 0,12 °C per damunt del 2023, l'anterior any més càlid dels registres, que es remunten a la segona meitat del segle XIX. Tot això significa que s'ha superat en 1,6 °C l'estimació de la temperatura entre 1850 i 1900, considerat el període preindustrial.

Esta tendència creixent en les temperatures no es limita només a escala global. Les dades circumscrites a la Comunitat Valenciana confirmen també que l'últim any s'han batut nous rècords de calor, segons ha alertat l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) este divendres. "La humanitat és propietària del seu destí, però la resposta al desafiament climàtic ha de basar-se en proves. El futur està en les nostres mans; una acció ràpida i decisiva encara pot canviar la trajectòria del clima futur", ha recalcat Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (Cepmpm).

La temperatura mitjana mensual al món va superar en 1,5 °C els nivells preindustrials durant onze mesos de l'any. Si anem encara més arrere, cada mes des del juliol del 2023, a excepció del juliol del 2024, sobrepassa este llindar, fixat com el màxim possible en els Acords de París del 2015. A més, cada mes des del gener al juny va ser més calorós que el mateix mes de qualsevol any anterior i cada mes des del juliol al desembre va ser el segon més càlid, per darrere del corresponent del 2023. L'agost del 2024 va empatar amb el mateix del 2023 com el més càlid registrat.

"Cada any de l'última dècada és un dels deu més càlids registrats. Estem ja a punt de superar el nivell d'1,5 °C definit en l'Acord de París i la mitjana dels dos últims anys ja està per damunt", ha alertat Samantha Burguess, responsable estratègica de Clima del Cepmpm.

Onades de calor sense precedents i pluges torrencials

Copernicus, institució amb seu a Bonn (Alemanya), ha avisat que les "altes temperatures globals, unides a nivells rècord de vapor d'aigua en l'atmosfera mundial el 2024, es traduïren en onades de calor sense precedents i episodis de pluges torrencials, que han causat sofriment a milions de persones". L'any 2024 va ser el més càlid per a tots els continents excepte l'Antàrtida i Australàsia, així com per a parts considerables dels oceans, en particular l'Atlàntic Nord, l'Índic i el Pacífic occidental.

Pel que fa a Europa, el 2024, la temperatura mitjana va situar-se en 10,69 °C, és a dir, 1,47 °C per damunt de la mitjana en el període de referència entre el 1991 i el 2020 i 0,28 °C més que el rècord anterior, establit el 2020. Mentrestant, la temperatura mitjana anual de la superfície de la mar sobre l'oceà extrapolar va assolir un màxim històric de 20,87 °C, mig grau per damunt de la mitjana d'entre el 1991 i el 2020. Les altes temperatures de la superfície marina són un dels factors que més van influir en la pujada dels termòmetres en tot el món el 2023 i el 2024.

El Mediterrani, un "punt calent"

El programa d'observació de la Terra de la UE assenyala el Mediterrani com a "punt calent" del canvi climàtic, que s'està veient afectat per una combinació de fenòmens que van des d'onades de calor extrema fins a precipitacions intenses. "Europa s'està calfant més ràpidament que la mitjana mundial", ha afirmat Buontempo en la roda de premsa per a presentar les dades sobre el 2024.

Tal com ha precisat l'expert, la regió mediterrània s'està veient especialment afectada per una combinació de canvis climàtics que inclou, per exemple, onades de calor més freqüents i extremes, amb un estrés tèrmic més fort. "N'hem vist alguns exemples els dos últims anys, amb temperatures rècord tant a Espanya com a Itàlia, que han arribat a nivells molt pròxims al rècord absolut d'Europa o que l'han batut", ha indicat. També són esperables sequeres prolongades i un augment dels dies propensos al risc d'incendis, però, al mateix temps, un augment de precipitacions més intenses.

Humitat de rècord

Finalment, Copernicus alerta que la quantitat total de vapor d'aigua en l'atmosfera també va assolir un valor rècord el 2024, en superar per un 5% la mitjana d'entre el 1991 i el 2020 i situar-se més d'un 1% per damunt dels anys 2016 i 2023. Estos dos períodes eren els que presentaven fins ara els valors més alts.

Este volum d'humitat abundant va amplificar el potencial de precipitacions extremes i, combinat amb les altes temperatures de la superfície de la mar, va contribuir al desenvolupament de grans tempestes i ciclons tropicals.

Les temperatures extremes i l'elevada humitat poden contribuir a augmentar els nivells d'estrés tèrmic. Al llarg del 2024, algunes zones de l'hemisferi nord van registrar més dies del que és habitual amb temperatura extrema, en els quals cal prendre mesures per a evitar un colp de calor.

Canvi climàtic

També et pot interessar