Més de 20.000 valencians i valencianes pateixen la malaltia de Parkinson
Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial del Parkinson en un context de pandèmia que ha empitjorat les condicions de vida dels malalts, i que ha afegit a la malaltia estrés, depressió i ansietat. El 20% dels pacients té menys de cinquanta anys.
Un total de 20.173 persones de la Comunitat Valenciana estan diagnosticades de Parkinson, una malaltia que sol començar al voltant dels seixanta anys, encara que també pot aparéixer abans. No obstant això, també pot passar que la malaltia s'inicie en la infància o en l'adolescència. Un 20% dels nous casos que es diagnostiquen cada any corresponen a persones menors de cinquanta anys.
El fet que afecte persones joves retarda en molts casos el diagnòstic, ja que símptomes com l'apatia o la lentitud de moviments es vinculen a una depressió i no al que realment està passant. És el missatge que vol enviar la federació Espanyola de Parkinson en el dia mundial d'aquesta malaltia. À Punt ha parlat amb una d'aquestes pacients, a qui li van diagnosticar la malaltia als 55 anys, però que la patia des que en tenia quaranta.
El nombre de pacients amb un diagnòstic actiu ha anat augmentant en els últims cinc anys. Si el 2015 hi havia 19.669 persones diagnosticades, el desembre del 2020 n'eren un total de 20.173, ha informat la Generalitat en un comunicat. És a dir, que el nombre de persones diagnosticades ha crescut més d'un 2,5%. Del total de persones amb Parkinson a la Comunitat Valenciana, el 54% eren dones.
Què és la malaltia de Parkinson?
És una patologia crònica del sistema nerviós central, degenerativa i lentament progressiva que afecta les cèl·lules nervioses en una part del cervell que controla el to muscular i els moviments.
No obstant això, el Parkinson presenta símptomes menys coneguts per la població. Fins a un 40% dels pacients no presenten tremolor, i en un 40% dels casos la primera manifestació és la depressió. La malaltia també pot arribar a provocar demència i psicosi. Per aquesta raó, identificar correctament totes les manifestacions d'aquesta patologia i tractar de forma adequada els símptomes motors com els no motors, és de vital importància per a ajudar a millorar el pronòstic dels pacients i la seua qualitat de vida.
El seu origen no es coneix amb exactitud i, en part, això explica que el Parkinson siga una patologia complexa. Actualment, és la malaltia neurodegenerativa de major prevalença després de l'Alzheimer. I, encara que no existeix una cura, hi ha diversos fàrmacs que ajuden a millorar els símptomes i la qualitat de vida dels pacients.
Per a un tractament avançat del Parkinson es recorre a la cirurgia dels trastorns del moviment que es du a terme a l'Hospital Clínic de València i a l'Hospital La Fe. Altres tractaments específics s'apliquen als hospitals generals de Castelló, Alacant i València, així com a l'Hospital Universitari d'Elx.
Com ha afectat la pandèmia als pacients?
Per al 70% de les persones que conviuen amb aquesta malaltia la crisi de la Covid ha afectat negativament al seu dia a dia, i també el dels seus cuidadors.
Encara que no hi ha evidencies que demostren que aquests pacients presenten major risc de contraure la Covid i que els seus símptomes siguen més greus "és innegable l'impacte que la pandèmia està tenint efectes en l'empitjorament de la funció motora i en el desenvolupament de símptomes psiquiàtrics -com estrés, depressió o ansietat- a conseqüència de l'aïllament o les restriccions a la mobilitat", segons explica el Dr. Diego Santos, coordinador del Grup d'Estudi de Trastorns del Moviment de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).
A més a més, el Dr. Santos recomana la vacunació dels pacients de Parkinson, ja que "els beneficis i els riscos no són diferents dels de la població general. Per tant, confiem que la vacunació dels pacients i dels seus cuidadors es realitze tan prompte com siga possible, en especial perquè a poc a poc puguen recuperar la normalitat diària i disminuir els efectes que les restriccions i la situació sociosanitària ha tingut sobre la seua malaltia".