Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

260 espècies animals ingereixen fem marí al Mediterrani

Una exposició a València consciencia sobre les amenaces que pateix aquest mar, un dels més contaminats del món.

Una bossa de plàstic en el fons del mar, enfront de l'illa d'Andros, a Grècia / Stelios Misinas (Reuters)

L'exposició "Sense blau no hi ha verd", que s'ha inaugurat aquest dimarts al Museu de Ciències Naturals de València, difon el treball del projecte d'investigació europeu sobre fem marí, Interreg Medsealitter i posa en relleu les amenaces que pateix el Mediterrani i els tresors que conserva. Aquest mar és un dels "punts calents de biodiversitat del món", segons l'equip d'especialistes encarregat del treball, però també "un dels mars més contaminats": més de 260 espècies ingereixen ací fem marí cada dia. 

És la Unitat de Zoologia Marina de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (Icbibe) de la Universitat de València, en col·laboració amb la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, la que ha participat en aquest estudi europeu, que té com a principal objectiu desenvolupar, provar i aplicar protocols eficients i rendibles per a analitzar i gestionar l'impacte del fem en la biodiversitat del mar. Per a fer-ho, han quantificat la ingesta de deixalles marines en tortugues boves recol·lectades al llarg de 20 anys (entre 1995 i 2016) en aigües del Mediterrani occidental, i amb els resultats, han establit un protocol comú d'actuació enfront de l'impacte del fem marí en la biodiversitat de la conca mediterrània.

Segons ha explicat el comissari de l'exposició, el biòleg Juan Antonio Raga, "no solament existeix el problema dels macroplàstics", també dels que són "quasi invisibles", que s'acumulen peixos com la boga i les sardines, que en algun moment podem menjar, i poden afectar l'ésser humà. 

També et pot interessar