El 30% de les notícies falses estan vinculades a l’alimentació
Les xarxes socials polaritzen entre aliments bons i aliments roïns, sense acceptar matisos
Atenció amb quins productes omplin la cistella de la compra, ja que no es pot refiar dels superaliments, dietes miracle o la demonització de la lactosa o el gluten que circulen per internet. Tres de cada deu notícies falses que circulen per internet fan referència a l'alimentació. És un tema delicat perquè té a veure amb la salut i on és fàcil caure en el parany de la desinformació.
Les xarxes socials han creat un ecosistema comunicacional que afavoreix la difusió de notícies falses. Entre aquestes, es poden llegir recomanacions o alertes com “no menjar més de tres ous a la setmana” o promocionen aliments com els superaliments o dietes que permeten aprimar-se en temps rècord.
El periodista expert en desinformació Marc Amorós assegura que les plataformes polaritzen entre aliments bons i aliments roïns, sense acceptar matisos. A més, els col·lectius de més edat són més vulnerables a aquest tipus de desinformació: “Si llegeixes que menjar alvocat causa càncer, per si de cas no en menges, encara que no sàpies si és cert o fals”, afegeix Amorós.
Hi ha productes que d'un dia per l'altre passen a una llista negra, com un elevat consum de carn o de productes lactis. La clau és no deixar-se portar per impulsos emocionals i ser crítics amb allò que es llegeix.