Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

300.000 valencians i valencianes treballen i són pobres

Un 3,4% de la força laboral a la Comunitat Valenciana està en una situació de pobresa extrema

VÍDEO | 300.000 valencians i valencianes treballen i són pobres

Aquest dissabte se celebra el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa. Nacions Unides alerta que les persones pobres experimenten privacions interrelacionades que es reforcen mútuament, la qual cosa fa que no puguen exercir els seus drets. Això comporta que es perpetue la situació de pobresa.

L’ONU assenyala que per a posar fi la pobresa, màxima prioritat dels seus objectius de desenvolupament sostenible, cal garantir drets com ara el treball digne o l'accés a la sanitat i l'educació. En l'actualitat, però, hi ha persones treballadores pobres arreu del món.

A la Comunitat Valenciana, segons dades de l'informe de 2020 de la Fundació Foessa sobre treball digne, hi ha 300.000 persones treballadores en situació de pobresa relativa. Un 15,5% de la població treballadora valenciana no pot cobrir les necessitats bàsiques pròpies i les de la família. La xifra se situa per sobre de la mitjana espanyola, un 13,2%. A aquesta situació s'han d'afegir també bretxes salarials de vora un 22% tant en el cas de les dones com en el de la població estrangera.

Al territori valencià, el 19% de llars tenen com a principal fonts d'ingressos una persona en una situació d'inestabilitat laboral greu (ILG) i un 3,6% una persona que treballa en l'economia informal. En total, vora un milió de persones viuen en llars en una situació laboral inestable i greu i més de 180.000 persones en llars que depenen de l'economia informal.

Indicadors pitjors que la mitjana estatal

En la línia de la radiografia recent de la pobresa, creixent al nostre territori, la majoria dels indicadors d'aquest estudi són pitjors que la mitjana estatal.

De fet, la nostra és l'autonomia amb un percentatge més elevat de llars ILG que no tenen diners per a despeses relacionades amb l'habitatge (43,2%) i que tenen dificultats a l'hora de comprar materials escolars (22,5%). Pel que fa a les jornades parcials no desitjades, però, al País Valencià el percentatge (41,9%) està per sota de la mitjana espanyola de 48,1%.

La pandèmia de la Covid-19 farà que aquestes xifres empitjoren arreu del món, i l'Organització Mundial de la Salut calcula que la taxa de pobres augmentarà un 8.8%. Els informes més recents, però, encara no recullen l'impacte del coronavirus en la població mundial. En l'àmbit autonòmic, indiquen que el 27% de la població valenciana està en risc de pobresa i exclusió social. A més, més de mig milió de valencians i valencianes es troben en una situació de pobresa extrema i viuen amb menys de 500 euros al mes.

Enguany, aquesta data també posa l'accent en la lluita per a assolir la justícia social i mediambiental per a tota la humanitat. En aquesta línia, es busca incloure una perspectiva més multidimensional que reconega les injustícies mediambientals com a part intrínseca de l'experiència de les persones pobres.

També et pot interessar