El 41% dels progenitors no supervisa els continguts que consumeixen els fills en internet
El III Estudi sobre la percepció de bullying a Espanya alerta que huit de cada deu famílies creu que el mòbil fomenta els casos d'assetjament
Huit de cada deu famílies espanyoles creuen que el mòbil és un mitjà que fomenta els casos d'assetjament. El 41% dels progenitors admeten, tot i això, que permeten als fills i les filles tindre un smartphone sense cap control parental per a supervisar els continguts que consumeixen, i un terç del total assegura que no els revisa mai el dispositiu.
Són conclusions del III Estudi sobre la percepció del bullying a Espanya, elaborat per la plataforma Educar és Tot i la marca de material escolar Totto amb motiu, dijous, del Dia Internacional contra la Violència i l'Assetjament Escolar. El document, que compta amb l'opinió de menors, pares i mares i professorat, se centra en aquesta edició del 2023 en el ciberassetjament. D'acord amb les dades, presentades aquest dimecres en roda de premsa, a Espanya l'edat mitjana per a regalar el primer mòbil als fills és als deu anys, tres anys abans del que els progenitors mateixos creuen apropiat.
L'informe reflecteix també que el 10% de les víctimes d'assetjament escolar declara haver patit ciberassetjament, però hi ha comunitats autònomes on la situació és més preocupant, com en el cas d'Astúries i Castella i Lleó. Ací, el 25% dels xiquets que han sigut víctimes d'aquesta mena de violència afirmen haver patit ciberbullying.
Carmen Cabestany, presidenta de l'Associació No a l'Assetjament Escolar, afirma que "el ciberbullying no és asimptomàtic i els indicadors de detecció per part de la família són crucials, ja que traspassa la realitat del context escolar i no té horaris". Entre els símptomes destaca l'ansietat que manifesten els menors enfront de l'ordinador o el nerviosisme, juntament amb l'obsessió i els esforços per ocultar el contingut del telèfon mòbil.
D'altra banda, l'estudi llança que el 84% dels enquestats pensa que el mòbil potencia l'assetjament i tres de cada deu afirma no estar al corrent del que fan les criatures des del dispositiu. Entre aquells que sí que comproven els mòbils dels fills i filles, un 19% diu haver trobat contingut que no era adequat per a la seua edat. I un 34% dels pares preguntats creuen que supervisen molt poc el contingut que veuen els fills en sèries, pel·lícules, videojocs o xarxes socials.
D'altra banda, un 15% dels xiquets i joves enquestats afirma que alguna vegada s'han burlat d'ells en xarxes socials o a través de WhatsApp, i un 12% reconeix que el ciberbullying l'han fet ells mateixos, fent mofa d'algun company o amic a través d'aquestes plataformes.
Finalment, l'informe ofereix dades globals sobre la situació de l'assetjament escolar a Espanya i llança una xifra preocupant: un de cada cinc xiquets afirma haver-ne sigut víctima. Dels casos identificats, un 54% dels joves diu no haver rebut suport adequat per part de la comunitat docent i sis de cada deu assenyala no haver-ne tingut per part dels companys.