El 42% dels internautes utilitza la mateixa clau per a tot i el 56% no la canvia mai

TIndre la mateixa contrasenya sempre és una negligència que posa en risc la privacitat i deixa la porta oberta als ciberdelinqüents

El 42% dels internautes utilitza la mateixa clau per a tot i el 56% no la canvia mai / À Punt NTC

Més de la meitat de la ciutadania no canvia mai les contrasenyes, i quatre de cada deu persones utilitzen la mateixa clau per a tot. Un estudi elaborat per l'empresa S2 Grupo en el marc del Dia Mundial de les Contrasenyes, que se celebra aquest dijous, ha revelat que el 56% dels usuaris no canvia mai les seues contrasenyes, així com que el 42% de les persones utilitzen sempre la mateixa clau.

L'empresa valenciana de ciberseguretat ha destacat que, en un món hiperconnectat com l'actual, les claus són un element essencial per a mantindre la privacitat i seguretat en tots els comptes, així com en els dispositius connectats a la xarxa que utilitzem.

Un dels directors de S2 Grupo, Miguel A. Juan, ha destacat que "com més segura siga la nostra contrasenya, més difícil ho tindran els ciberdelinqüents per a accedir a les nostres dades" i ha ressaltat: "Ningú concep eixir de casa i deixar la porta oberta i, tanmateix, això és el que fem en Internet quan la nostra contrasenya és feble, la mateixa durant anys o la mateixa en tots els perfils".

"Les nostres fotos, les nostres converses, els contactes o les claus d'accés al banc valen moltíssim més del que imaginem en el mercat negre de la ciberdelinqüència", destaca. Per això, l'equip d'experts de S2 Grupo ha elaborat un decàleg amb deu consells per a crear bones contrasenyes, entre els quals destaquen no utilitzar dades familiars en les claus, ja que deixaria més exposades a persones que ens coneixen; evitar paraules o sèries de números, o triar contrasenyes robustes, amb claus que continguen majúscules, números i símbols del teclat.

'123456'

Així mateix, han destacat que les pitjors contrasenyes són '123456', 'password', 'abc123' i 'qwerty', al mateix temps que asseguren que mai s'ha de triar "guardar la contrasenya" en l'ordinador, ja que "encara que és una mesura molt còmoda que el nostre navegador recorde la nostra contrasenya, podem comprometre seriosament la nostra privacitat".

També han ressaltat el fet de triar claus memorables, però que no siguen endevinalles; poder utilitzar claus diferents per a cada servei; canviar les contrasenyes periòdicament; mantindre-les en secret; anotar-les en un lloc segur, i l'ús d'aplicacions que ajuden a xifrar les nostres claus per a salvaguardar-les d'una forma adequada i poder recordar-les en cas que siga necessari.

Consells per a evitar riscos

  1. Evitar dades familiars, paraules i sèries de números com 123456.
  2. Contrasenya de 8 caràcters com a mínim, combinant majúscules, minúscules, números i símbols.
  3. No guardar la clau en els navegadors i canviar-la periòdicament.
  4. Fer ús de contrasenyes diferents per a cada servei i ús d'apps per a gestionar-les.

També et pot interessar

stats