El 44% dels homes pensa que les polítiques d'igualtat han anat massa lluny i que se'ls discrimina a ells

L'última enquesta del CIS evidencia que les dones dediquen quasi set hores a tasques de la llar i cuidar dels fills, el doble que ells

Simpatia pel moviment feminista / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de gener 2024 - 14:22 Actualitzat: 15 de gener 2024 - 21:56

Un 44,1% dels homes creu que les polítiques públiques per a promocionar la igualtat de les dones a Espanya han arribat "tan lluny" que, ara per ara, se'ls discrimina a ells. La postura, compartida també per un terç de les dones —el 32,5%—, és una de les conclusions principals d'una enquesta publicada aquest dilluns pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), la primera orientada a radiografiar com es percep la igualtat en la societat espanyola.

El monogràfic porta per títol "Percepcions sobre la igualtat entre homes i dones i estereotips de gènere" i s'ha elaborat a partir de més de 4.000 entrevistes a residents en l'Estat dels dos sexes a partir dels setze anys.

Pregunta pels avanços en la darrera dècada i llança algunes xifres significatives, com que dues de cada tres dones (el 67,2%) pensen que les desigualtats de gènere són "grans o prou grans". En canvi, el percentatge es redueix al 48,2% en el cas d'ells. A més, un 22,4% de les dones preguntades sosté que el panorama no ha canviat tant en els últims deu anys i que la desigualtat encara és semblant.

També s'aborda el paper que han de tindre els homes en l'erradicació de la discriminació. Fins a un 81,2% de les voluntàries enquestades assegura que "no aconseguiran la igualtat llevat que els homes també lluiten pels drets de les dones". Una afirmació que comparteixen el 74,2% dels entrevistats.

Por per tornar a casa a soles

De la mateixa enquesta es desprén que sis de cada deu dones, el 60%, han sentit por mentre tornaven a casa soles de nit. El 33,9% de les entrevistades ha reconegut haver experimentat aquest sentiment i el 26,4% ha assegurat que li ocorre sovint. A més, un 13,8% diu haver presenciat com un home assetjava sexualment una dona, percentatge que en el cas dels homes cau fins al 8,1%.

També una majoria de dones (el 54,1%) assegura que viu amb una certa freqüència situacions en què un home vol explicar-li alguna cosa assumint que ella no la sap.

Quant als estereotips de gènere, per al 66,5% dels espanyols veure pornografia és més propi d'homes que de dones, mentre que el 84,9% dels enquestats afirma que pagar per a mantindre relacions sexuals està més associat al sexe masculí.

D'altra banda, el document també reflecteix que elles dediquen quasi set hores a les tasques de la llar i la cura dels fills, el doble que els homes. En concret, hi dediquen 412 minuts (6,7 hores), mentre que ells ocupen uns 229 minuts (3,7 hores) del seu temps. Respecte a la cura de persones dependents el temps s'iguala, encara que les dones hi destinen aproximadament una hora més —365 i 314 minuts, respectivament—.

També et pot interessar

stats