El 45% de les famílies monoparentals, en risc d’exclusió
Un estudi identifica que un 82% d’aquests models familiars estan encapçalats per dones
Un 45% de les famílies monoparentals valencianes estan en risc de pobresa o exclusió social. És una de les conclusions a les quals ha arribat un estudi presentat aquest dijous a València; una radiografia que també revela que un 82% d'aquestes famílies estan encapçalades per dones.
És el cas de Judith Pereira, que té un fill de dos anys i està en l'atur. Viu en una casa tutelada i cobra la renda valenciana d'inclusió. Ella encapçala una de les 200.000 famílies monoparentals que viuen a la Comunitat Valenciana. “He hagut d’apuntar-me a un banc d’aliments perquè no arribe a tot. Cada tres mesos em donen productes com arròs o oli”, assegura. Al seu relat també afegeix la dificultat d'accedir al món laboral: “Hi ha horaris que tenen jornada partida i uns altres en què vas una setmana de matí i una altra de vesprada, i això suposa una complicació a l’hora de criar els fills”.
Un cas semblant és el de Rocío Navarro, divorciada i amb dos fills, amb l'afegit del component emocional. “La culpabilitat de no arribar a tot sempre comporta molt d’estrés”, lamenta. Ella també té dificultats per a conciliar i reivindica: “Necessitem que es tinga en compte que som una família especial, i que aquesta circumstància implica certes despeses, sobretot a l’hora de demanar beques o ajudes”.
Són realitats que coincideixen amb les conclusions de l'estudi de famílies monoparentals a la Comunitat Valenciana. Veus expertes apunten que el risc de pobresa en les famílies biparentals és del 26%, mentre que en les monoparentals s’eleva fins a vora el 50%.
Les famílies monoparentals poden accedir a deduccions de l'IRPF i a descomptes en transports i matrícules universitàries. L'associació reclama a l'administració una campanya informativa perquè més famílies n'acrediten la situació i puguen accedir als beneficis que els corresponen.