Enguany han assassinat 45 periodistes al món mentre treballaven

L’informe anual de Reporters sense Fronteres reporta que 56 professionals de la informació han perdut la vida a la Franja de Gaza des del 7 d’octubre

El cos sense vida de la reportera d'Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, arriba en llitera a un hospital.
El cos sense vida de la reportera d'Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, arriba en llitera a un hospital. / Reuters

L'informe anual de Reporters sense Fronteres (RSF) recull 45 assassinats de periodistes mentre treballaven o en relació amb la seua professió al món fins al darrer 1 de desembre. Aquesta xifra és la més baixa des de 2002, però podria duplicar-se en cas de confirmar-se els motius darrere de la mort d'un total de 56 professionals de la informació a la Franja de Gaza, dels quals només 13 han estat inclosos com a assassinats.

El secretari general de RSF, Christophe Deloire, ha anunciat que han presentat una queixa al Tribunal Penal Internacional per a aclarir com han mort un nombre tan elevat de periodistes "en un territori tan minúscul" i "fins a quin punt" van ser designats com a objectius.

Quant a les detencions, 521 professionals de la informació estan empresonats amb relació a la seua tasca, una xifra inferior als 569 de l'any anterior. La Xina continua liderant aquest rànquing repressiu amb 121 periodistes empresonats, seguida de Myanmar, amb 68, i Bielorússia, amb 39.

Actualment, hi ha 54 periodistes ostatges, dos dels quals han sigut segrestats enguany a Mali. Altres 84 professionals han desaparegut, més d'un terç a Mèxic. Aquest país nord-americà suma 31 desaparicions, totes reportades abans del 2023 a excepció de l'editor Juan Carlos Hinojosa Viveros. 43 dels 84 casos se situen a Llatinoamèrica.

També et pot interessar

stats