El 50,6% dels joves valencians ha sentit ansietat durant el confinament i el 25,8% encara la pateix
“Em sentia molt deprimida, com si res tinguera sentit”, és un dels testimonis que recull l'estudi de l'impacte de la Covid-19 en la joventut.
El 50,6% de la joventut valenciana va sentir ansietat durant el confinament i el 25,8% encara la pateix en la nova normalitat. Així ho recull l'estudi “L'impacte de la Covid-19 i la nova normalitat en la joventut valenciana”, elaborat per l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el Consell Valencià de la Joventut (CVJ) amb l'objectiu de saber com ha impactat la pandèmia i el confinament entre les persones de 12 a 30 anys.
“Em sentia molt deprimida, com si tot el que fera de sobte ja no tinguera sentit” o “em preocupa com a jove el futur que ens espera i si s'assemblarà a això que estem vivint”, afirmen dos dels participants en l'estudi.
L'anàlisi conclou que la joventut és el col·lectiu demogràfic més afectat per la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia, després de calcular el seu grau d'afectació en diferents àmbits de la vida dels joves durant el confinament i la posterior nova normalitat. També ofereix dades sobre salut mental, emancipació i ocupació, així com sobre la preocupació de la gent jove pel contagi o la criminalització d'aquest grup d'edat en els mitjans de comunicació, que són altres qüestions tractades en l'estudi.
Un 43% afirma que el confinament li va afectar la salut mental
El 43,1% dels joves valencians considera que el confinament li va afectar la salut mental. Destaca la preocupació per no saber què passarà, l'avorriment i la tristesa com els sentiments més freqüents. Els efectes socioeconòmics de la crisi i els problemes educatius i la convivència durant el confinament són les causes més esmentades de l'afectació en la salut mental.
“Necessitava tornar a la universitat, necessitava tornar a veure als meus amics i necessitava seguir amb la meua vida normal, eixir a passejar amb amics i gaudir de les coses de les quals sempre havia gaudit. Això va fer que caiguera en una espècie de depressió. No menjava, sentia que res tenia sentit i no podia dormir. Vaig perdre interés per quasi tot i no gaudia de les coses com abans. El meu horari de menjars i de somni va canviar completament, i encara ho continue arrossegant”, relata una de les entrevistades.
El 12% ha tornat a casa dels pares
Els resultats reflecteixen que el 22,2% dels joves han deixat de ser independents econòmicament, mentre que el 12,2% han hagut de deixar l'habitatge on residien i tornar a la casa familiar. El 38,3% han necessitat ajuda econòmica puntual, sobretot les dones, els joves de 18 a 23 anys i els estrangers. Respecte a les perspectives de futur, el 41,1% de la joventut valenciana considera que la pandèmia retardarà el moment d'emancipar-se.
La crisi va provocar que el 25% dels joves valencians estigueren en ERTO, i que el 5,7% foren acomiadats en l'estiu de 2020. En finalitzar l'any, l'atur juvenil valencià va augmentar del 23,3% al 31,4%. “Des del primer dia em vaig quedar sense treball. Van ser sis mesos d'estar parada i sense ingressos. Em va generar molta ansietat, que encara em dura”, comparteix una enquestada.
Criminalització dels joves
L'estudi també recull que la joventut ha sigut l'objectiu de diverses campanyes de criminalització sobre un suposat comportament irresponsable, però les dades de la preocupació de la joventut sobre crisi sanitària i el benestar del seu entorn diuen el contrari. Al 61,8% dels joves valencians els preocupa contagiar-se bastant o molt i al 92% que s'infecte algú del seu entorn.
El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, i la presidenta del CVJ, Cristina Martínez, presenten l'estudi aquest dimarts, a les 18 hores en el compte de Twitch del Consell Valencià de la Joventut.