Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

El 66% de les fosses valencianes de la dictadura ja s'han excavat i s'han localitzat 2.166 víctimes

A més s'han retirat 141 vestigis franquistes: 60 a Alacant, 17 a Castelló i 65 a València. Dades que es poden consultar en el nou portal de Memòria Democràtica

Presentació del nou portal de Memòria Democràtica / GVA

El 66% de les fosses comunes a la Comunitat Valenciana ja s'han excavat i s'han localitzat les restes de 2.166 víctimes, tant de la repressió franquista com combatents, de les quals 225 se n'han identificat i 373 estan pendents d'identificació. A més, s'han retirat 141 vestigis franquistes: 60 a Alacant, 17 a Castelló i 65 a València.

Aquestes són algunes de les dades que es poden consultar en ell nou portal de Memòria Democràtica de la Generalitat que aquest dimarts ha presentat la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, acompanyada del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico.

Segons ha destacat, durant tota la legislatura han fet "un treball important en favor de la memòria, la justícia i la reparació".

La consellera s'ha referit al compromís del govern valencià d'aconseguir un territori lliure de fosses, en què "hem avançat molt". De fet, d'acord amb les últimes dades del Catàleg d'Exhumacions, a la província de Castelló s'han exhumat el 75% de les fosses comunes, mentre que a la d'Alacant s'ha aconseguit el 80% i a la de València, el 61%.

A més, el pla per al 2023, disponible en el portal, inclou la cerca de 421 noves víctimes del franquisme i la dictadura en 49 fosses que es troben als cementeris de Paterna (Horta Nord), Castelló de la Plana i Alacant.

Pérez Garijo ha explicat que, amb la planificació d'exhumacions per al 2023, "la província de Castelló estarà completament exhumada i, de les 121 que queden pendents a la de València, es preveu l'obertura de 41 fosses enguany."

El nou portal

El portal ofereix en un sol espai tota la informació sobre les víctimes de la guerra i la dictadura franquista. S'inclou un cercador de víctimes, informació sobre bebés i menors robats, identificació de víctimes i banc d'ADN i el contacte per a accedir a les oficines d'atenció a les víctimes d'àmbit comarcal.

Així mateix, es pot consultar també el Catàleg de Llocs i Itineraris de la Memòria. També es pot accedir al web en què, amb la denominació Geografia del Terror, es vol destacar aquells espais en els quals el relat d'històries de por, dolor i injustícia es fan insuportables, atesa la seua quantitat i l'extrem dramatisme. En aquest apartat es fa referència al cementeri de Paterna i el Terrer, la paredassa de Paterna, el camp de concentració de Sant Isidre d'Albatera (Baix Segura), així com als nombrosos camps de concentració existents al territori valencià.

De la mateixa manera, es pot consultar el Catàleg de Vestigis de la Guerra i la dictadura franquista en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, un registre viu i en permanent actualització.

València

També et pot interessar