El 68% de les víctimes dels fenòmens climàtics extrems del 2024 a Europa moriren en la dana del 29 d'octubre

Un informe de Copernicus i l’OMM adverteix que l’any passat va ser el més càlid al continent fins a la data

Anomalies de temperatures i precipitacions a Europa / Copernicus

L'any 2024 va ser el més càlid a Europa des que hi ha registres, segons l'informe conjunt del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S) i de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) publicat este dimarts, que presta a més especial atenció a fenòmens climàtics com la dana a la Comunitat Valenciana. En quasi la meitat d'Europa, en particular les regions central, oriental i sud-oriental, van registrar l'any passat temperatures rècord, segons coincideixen els sis conjunts de dades que han usat per a l’estudi, amb anomalies de fins a 2-3 °C per damunt de la mitjana en algunes parts, inclòs el sud d'Espanya.

Segons el conjunt de dades del C3S, l'any passat la temperatura mitjana europea es va situar 1,5 °C graus per damunt del període de referència de 1991-2020, i es van batre per tres dècimes l'anterior rècord de 2020. A més, l'any passat la temperatura de la superfície de la mar a Europa va ser la més alta registrada, 0,7 °C per damunt de la mitjana i al Mediterrani fins a 1,2 °C per sobre.

Els experts recorden que Europa s'està calfant a un ritme que duplica la velocitat global i van apuntar al fet que la meitat dels dies de l'any passat van ser molt més càlids que la mitjana. L'informe també fa èmfasi en el contrast entre la sequera i l'escassetat de precipitacions a Europa oriental i la humitat en la part occidental del continent, on 2024 va ser un dels anys més plujosos des del 1950.

Els fenòmens com borrasques i inundacions es van cobrar almenys 335 vides i van afectar unes 413.000 persones. Especial atenció para la Comunitat Valenciana, on la barrancada del 29 d’octubre va deixar 228 víctimes —225 mortes i tres desaparegudes— i milers de vides capgirades. “L'informe demostra que Europa es veu severament colpejada pel canvi climàtic”, ha dit durant la presentació en una roda de premsa la vicepresidenta de la unitat d'observació terrestre de la Comissió Europea (CE), Elisabeth Hamdouch.

El risc d'inundacions, en augment

L'estudi para atenció als fenòmens extrems associats a la borrasca Boris, que va provocar víctimes i danys en huit països d'Europa central i de l'est al setembre, i la dana que va castigar la Comunitat Valenciana i altres regions espanyoles limítrofes a l'octubre.

Segons ha explicat Samantha Burgess, del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Termini Mitjà (CEPMPM), durant la dana es van batre els rècords estatals de precipitacions totals en una, sis i dotze hores, mentre que el total màxim mesurat en 24 hores va arribar a 771,8 mil·límetres, el segon més alt mesurat a Espanya. La intensitat de les precipitacions està relacionada probablement amb el canvi climàtic, ha assenyalat Burgess, ja que la temperatura més alta de l'atmosfera i de la superfície de la mar van fomentar l'acumulació de vapor d'aigua en els núvols.

Un gran contrast est-oest

Un dels aspectes més cridaners del clima europeu l'any passat és la inusual distribució del contrast de les condicions meteorològiques, est-oest en comptes de nord-sud, l'eix que emfatitzen la majoria de les projeccions sobre el futur del canvi climàtic. Els experts assenyalen que és difícil determinar si el fenomen guarda relació amb el mateix canvi climàtic, encara que no han exclòs la possibilitat que este contrast est-oest estiga relacionat amb els canvis en la circulació atmosfèrica.

Un dels escassos aspectes positius que emergeixen de l'informe és que la proporció d'electricitat generada a partir d'energies renovables a Europa ha aconseguit també un màxim històric de quasi la meitat, situant-se per primera vegada en el 45%.

També et pot interessar

stats