El 7% de les persones contagiades en l’últim mes a la Comunitat Valenciana tenia la pauta completa

Quasi la meitat dels que es van infectar amb la pauta completa va tindre símptomes de la Covid

Una persona rep una de les vacunes contra la Covid-19 en una imatge d'arxiu
Una persona rep una de les vacunes contra la Covid-19 en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Dels 37.394 casos de persones contagiades de coronavirus que s’han diagnosticat en les últimes quatre setmanes a la Comunitat Valenciana, el 7% (2.556 casos) tenia la pauta completa de la vacunació, mentre que el 10% (3.715 positius) havia rebut només el primer preparat. Donades aquestes xifres, el 83% dels que van contraure la malaltia (31.123 persones) no havia rebut cap dosi de la vacuna, segons l’informe de la subdirecció general d'Epidemiologia del 20 de juliol, que ha servit de base perquè la Comunitat Valenciana adopte noves restriccions.

D'aquestes persones contagiades, el 48% de les vacunades amb pauta completa ha presentat símptomes, com també ha ocorregut amb el 68% de les que tenien una dosi i el 64% de les que encara estaven sense vacunar.

L'informe assenyala que la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana continua "en franca expansió, amb un ritme de creixement exponencial", encara que inferior al període anterior, la qual cosa permet afirmar que estem davant una nova onada pandèmica. L'evolució de la pandèmia "no ha millorat" en les dues últimes setmanes, encara que semblen observar-se "indicis d'alentiment", indica l'informe, segons el qual la velocitat de canvi en l'evolució "continua sent molt alta" i en només dues setmanes han augmentat els casos un 286,57%.

El mateix document recull que la capacitat de Salut Pública "s'està veient compromesa", la qual cosa impacta "de manera negativa" en els procediments de traçabilitat, identificació de contactes, seguiment i realització de proves de laboratori. De fet, exposa que els joves, en els quals se centra en aquests moments el major impacte de la pandèmia –sobretot els d'entre 15 i 29 anys–, tenen una mitjana d’entre 6 i 10 contactes estrets, mentre que les persones de més edat en tenen 4, la qual cosa suposa "una sobrecàrrega que no s'ha donat en les onades anteriors de la pandèmia".

Falta de col·laboració en el rastreig

A més, alerta d'"una falta de col·laboració en les tasques de rastreig que dificulta les accions de contenció", i tot això "fa encara més difícil el control de la traçabilitat i, per tant, de la transmissió comunitària".

Pel que fa als brots, l'àmbit més freqüent de contagi és el social, que suposa el 81,6% de tots els focus, amb especial rellevància dels que s'originen en reunions familiars o d'amics, com aniversaris o àpats, que suposen el 69% dels brots socials i el 58,5% dels casos.

Finalment, l'informe assenyala que el 30% de contagiats cursa la infecció de manera asimptomàtica, i que es preveu aconseguir la immunitat de grup, amb el 70% de la població amb vacunació completa, en la primera setmana de setembre.

Més de 211.000 joves comuniquen les vacances

D'altra banda, Sanitat ha indicat que més de 211.173 joves d'entre 18 i 39 anys han comunitat a Sanitat quan s'absentaran per vacances, una possibilitat que la Conselleria va implantar per a agilitzar la vacunació d'aquest col·lectiu i planificar la vacunació d'una manera més eficient. Aquestes persones rebran la citació per a un dia en què estiguen en la seua residència habitual, però sempre respectant el procés de vacunació per grups.

També et pot interessar

stats