El 70% dels apartaments turístics de València podrien ser declarats il·legals
L'Ajuntament de València només permetrà llogar als turistes apartaments dels baixos o de la primera plana dels edificis.
L'Ajuntament de València ha presentat una esmena a la Llei de turisme, oci i hospitalitat de la Generalitat, que s'hauria d'aprovar el 8 de maig, per tal que siga el municipi el que regule l'activitat dels apartaments turístics. L'esmena pretén que només puguen llogar-se per dies els apartametns que tinguen un número de registre concedit per l'ajuntament i, en el cas de València, la regidoria d'Urbanisme només registrarà aquells habitatges ubicats als baixos o en una primera altura, segons recull el Pla general d'ordenació urbana (PGOU).
València pretén així recuperar el control sobre una activitat que ha crescut de forma exponencial en els últims anys i ha generat problemes de convivència amb els veïns i fenòmens com la gentrificació.
La regidora de Turisme de València, Sandra Gómez, xifra en uns 4.700 els apartaments que actualment hi ha a la ciutat, però altres estudis augmenten la xifra fins als 7.000. De tots aquests apartaments només el 30% estan situats als baixos o als primers pisos, una situació que deixaria fora de la llei el 70% dels apartaments que estan llogant-se actualment en el cas que la nova llei s'aplicara amb caràcter retroactiu.
El que ja està clar és que a partir d'ara només podran inscriure's al Registre d'Habitatges Turístics de la Generalitat els immobles que compten amb l'informe urbanístic municipal previ. En el cas de València, els apartaments situats a partir d'una segona altura no podran llogar-se legalment. L'objectiu és frenar la compra d'habitatges per part de particulars o empreses destinades a lloguer que s'emparen en el boom de l'economia col·laborativa.
La regidora de Turisme de València, Sandra Gómez, ha assenyalat que "els allotjaments turístics afecten la ciutat, no només al model turístic, i repercuteixen en el preu de l'habitatge i del lloguer, a més de ser, en alguns casos, una competència deslleial als hotels". Per a la responsable de Turisme, "València aposta per un model de turisme sostenible, amb allotjaments de qualitat, que estiguen dins de la regulació que establisca la norma local i que garantisca la convivència amb els residents."
La gentrificació és el procés pel qual un espai urbà transforma el seu perfil de veïnatge per l'augment del preu de lloguer provocat per alguna actuació o fenomen conjuntural, de manera que expulsa el veïnat tradicionals del barri i el substitueix per uns altres amb més poder adquisitiu. Això és el que està passant a diferents barris de València com ara Ciutat Vella o el districte Marítim on la concentració d'apartaments de lloguer és major.