El 70% de la població valenciana ha passat la covid i la càrrega sanitària puja un 10%

Centenars d'especialistes es reuneixen a València per a posar en comú coneixements sobre la pandèmia i auguren un hivern "més tranquil" per l'eficàcia de les vacunes

Imatge d'arxiu d'una persona en una unitat de cures intensives / À Punt NTC

Set de cada deu habitants de la Comunitat Valenciana han passat la infecció del virus SARS-CoV-2, responsable de la pandèmia mundial que ha marcat el compàs en tot el globus durant els últims dos anys i mig. Són els resultats preliminars del segon estudi de seroprevalença fet al territori que ha avançat aquest dimecres David Navarro, catedràtic de Microbiologia de la Universitat de València, investigador de l'Incliva i cap del servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic de València. 

La pandèmia ha posat en marxa la maquinària de la investigació a Espanya i precisament el Cap i Casal es converteix aquests dies en epicentre de la ciència amb una trobada convocada per la Plataforma Salut Global del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). L'entitat ha reunit centenars d'especialistes de tot el país per a abordar aspectes clínics i epidemiològics de la covid-19. L'objectiu, posar en comú els coneixements apresos en dos anys i mig de pandèmia per a saber què ens espera de cara a la tardor i a l'hivern i, sobretot, generar mecanismes per a previndre'n de futures. 

L'estudi de prevalença valenciana, el primer que s'ha desenvolupat ja tenint en compte l'impacte de la variant òmicron i els seus subllinatges, continua en marxa, però deixa de moment algunes conclusions. David Navarro, que també és director científic del Programa Valencià de Recerca sobre la Vacuna de Covid-19 (Provavac) ha explicat que a finals de setmana eixiran resultats més definitius i que fins ara s'han analitzat unes 400 persones. Encara en queden 600 més, segons ha precisat. Una primera radiografia, en tot cas, permet fer ja un esbós de la situació que no canviarà molt amb el balanç final: "No em fa la impressió que puga variar molt la cosa. Veurem com s'ajusta als grups d'edat i sexe, però, en principi, aproximadament el 70% de la població valenciana, si més no, podria haver passat la infecció per SARS-CoV-2", ha afirmat l'expert, que ha recordat que en un primer estudi fet l'abril passat la xifra era del 50%.

Una prevalença elevada que no és necessàriament un fenomen negatiu per a les veus especialistes. A parer de Navarro sempre és una "bona notícia" que hi haja gent infectada o vacunada en aquest context concret perquè hi ha indicis que apunten que "les persones vacunades amb infecció prèvia o posterior a la vacunació tenen avantatge quant a robustesa i durada d'immunitat si es comparen amb les qui estan simplement vacunades".

Les visites al metge creixen un 20% 

En les sessions, que continuen aquest dijous, ha participat el doctor Josep Redón, de l'Institut d'Ivestigació Sanitària Incliva (adscrit al Clínic). Juntament amb el doctor Bernardo Valdivieso, de l'Hospital La Fe, treballen en una investigació sobre la covid persistent a la Comunitat Valenciana per a mesurar les seqüeles de la infecció en costos sanitaris i també l'impacte epidemiològic. Tot i que les dades encara no són definitives, Redón ha avançat que s'ha detectat un increment de la càrrega cap al Sistema Nacional de Salut entorn del 10%, perquè "augmenten el nombre de visites de pacients amb necessitat d'anar a urgències”. Les primeres visites a atenció primària han crescut fins a un 20%.

Respecte als símptomes persistents en persones que han passat la covid-19, el facultatiu assenyala que són "molt variats" tot i que en l'estudi han seleccionat els quaranta que tenien un volum més gran de pacients associats. Segons ha detallat, s'han identificat seqüeles de l'esfera neuropsiquiàtrica, respiratòria, d'infecciosos i, sobretot, de l'esfera musculoesquelètica (cansament, dolors, insomni, mals de cap...). Són més freqüents en dones i pacients que han hagut de ser hospitalitzats, i encara que els problemes musculoesquelètics o neuropsiquiàtrics afecten persones de més edat, els joves es veuen més afectats per infeccions respiratòries, ha exposat Redón. La recerca s'ha dut a terme sobre una mostra de 74.000 persones, de les quals 37.000 s'han infectat de coronavirus. 

Un hivern "més tranquil"

La pandèmia encara no se n'ha anat, però la comunitat científica es mostra relativament optimista per als mesos que venen, fonamentalment per l'eficàcia demostrada de les vacunes per a previndre i reduir els casos més greus de la malaltia. Amb la tornada del fred s'espera un nou repunt dels casos i les veus expertes insisteixen en la importància de monitorar la transmissió del virus per tal d'evitar que es descontrole la probable onada que vindrà i incidir en la vacunació de record per als col·lectius més vulnerables. "Tindrem casos, però amb les dosis de reforç a la població en risc tindrem un hivern més tranquil del que hem tingut en els últims anys", ha pronosticat Iñaki Comes, investigador de l'Institut de Biomedicina de València i un altre dels ponents en les jornades organitzades pel CSIC.  

També et pot interessar

stats