Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El 8% del personal dels centres educatius va rebutjar la vacuna d'AstraZeneca

Un percentatge similar, que suma unes 7.500 persones, l'ha postposada per les contraindicacions associades a la seua situació clínica.

Una docent rep la vacuna d'AstraZeneca a l'hospital de campanya de Castelló de la Plana en la represa de la vacunació als centres educatius / Generalitat Valenciana

El 16% dels professionals dels centres educatius que estaven a citats a vacunar-se en la represa de la campanya, el passat divendres i dissabte, no s'han posat la dosi, unes 16.000 persones. Una dada que contrasta amb la de les altres 78.000 que ja han rebut la primera injecció d'AstraZeneca.

Sanitat estima que la meitat ho ha postposat per les contraindicacions associades a la vacuna, com per exemple embarassades i aquells que han passat la Covid-19 en els últims sis mesos. Però també, que quasi un altre 8%, unes 7.500 persones, l'han rebutjada sense justificació clínica. És a dir, quasi una de cada deu. La xifra queda lluny de les renúncies en altres col·lectius, com les forces de seguretat, que ha sigut inferior a l'1%.

L'estadística ha transcendit a les portes de la segona ronda de la campanya, que ha citat més de 52.000 docents més, aquest dimecres i dijous. Fonts de Sanitat Universal matisen que les dades són provisionals i orientatives, fins que es complete el cicle entre el personal dels centres sanitaris, per la dificultat de concretar la motivació d'algunes renúncies. La injecció és voluntària i no cal justificar l'absència del punt de vacunació.

"És un grup reduït. Encara no en tenim les raons", ha explicat aquest dimecres la consellera de Sanitat Universal. Ana Barceló ha recordat que "en aquests moments no hi ha cap norma que obligue a posar-se la vacuna" i que "si canvien d'opinió", tenen l'oportunitat de rebre-la els pròxims dies, amb el personal docent restant, o "quan els corresponga per grup d'edat". 

Els dubtes sobre la seguretat d'AstraZeneca en plena campanya ha portat molts docents a aplicar el principi de precaució, encara que l'Agència Europea del Medicament haja reafirmat la seua confiança en el preparat i l'haja dissociat d'un augment de les trombosis. Ho saben bé a l'STEPV, el sindicat majoritari de l'ensenyament, on s'han multiplicat les consultes sobre les conseqüències de rebutjar la vacuna. "Ens pregunten com els afectarà legalment o en la posició de les borses, i els recordem que de cap manera, perquè és voluntària", explica Marc Candela, el portaveu de l'organització.

De la renúncia a la vacuna al rebuig social

Alguns dels docents que havien manifestat públicament la decisió de no vacunar-se estan patint el rebuig social del seu entorn. És el que està passant, segons ha pogut conéixer À Punt, en un centre educatiu de l'Horta, en el qual dos dels seus seixanta treballadors han renunciat a rebre la vacuna. Els docents, que volen protegir la seua identitat, ens expliquen que no es fien del preparat d'AstraZeneca i que considerant la seua joventut i el bon estat de salut que tenen hi veuen més riscos a vacunar-se "amb una solució experimental" que a passar la Covid-19.

També, ens indiquen que no havien calibrat el cost social. A diferència d'altres professionals que han ocultat el seu rebuig a la vacuna ells, que si van fer pública la seua postura, asseguren haver rebut crítiques i estar patint "cert buit" per part d'alguns companys. Segons expliquen els han fet sentir "bitxos rars" i "persones egoistes", "com si tinguérem que demanar perdó".

També et pot interessar