8M: les decisions a la Comunitat Valenciana encara les prenen ells

Amb poc menys d'un 6% de dones en la presidència de les principals empreses valencianes, el sostre de vidre encara és una realitat innegable al sector privat

8M: Sostre de vidre a la Comunitat Valenciana
8M: sostre de vidre a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

"Encara es veuen molts homes en reunions en certs àmbits, però cada dia som més les dones presents en el món de l'empresa i dels negocis en general". La frase pertany a l'empresària valenciana Emi Boix, directora general d'EMAC Grupo en Quart de Poblet. Boix dirigeix amb les seues dues germanes aquesta empresa familiar fundada fa 35 anys pel seu pare i que treballa en el sector de la construcció. EMAC dona faena a 54 persones, de les quals el 40% són dones.

Malgrat haver arribat a l'empresa per vincles familiars, assenyala que el camí no ha sigut fàcil. "L'inici és difícil, perquè eres principiant, eres una dona jove en un món, el de la construcció, masculinitzat en el qual al principi sents un cert rebuig", explica. "Però amb professionalitat i constància ho vas superant i el mateix mercat et va acceptant", resumeix.

Tot i que les dones van guanyant espais de responsabilitat, el cas d'Emi Boix no és el més generalitzat. A la Comunitat Valenciana hi ha 5.058.138 habitants censats, dels quals el 50,7% (2.566.744) són dones i el 49,25% (2.491.394) homes, segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest pes no es trasllada en la mateixa proporció a la presa de decisions i ho fa de manera desigual entre l'àmbit públic i privat.

La presència femenina és cada vegada més nombrosa entre les cares visibles de la política i les institucions, on la paritat està sotmesa a una major fiscalització, que en les corporacions, molt més opaques en els seus organigrames. De fet, la millora de l’accés a dades amb perspectiva de gènere dins del sector privat és una de les reivindicacions de l'Associació d'Empresàries, Directives i Professionals de València (EVAP), que consideren aquesta opacitat un dels principals obstacles per a poder aplicar polítiques que puguen trencar el sostre de vidre.

Menys d’un 6% de les principals empreses valencianes les dirigeixen dones

En el món econòmic valencià, la desigualtat es nota a la base i també en els llocs directius. Menys del 35% dels càrrecs de responsabilitat directiva estan ocupats per dones, i elles només presideixen un 5,9% de les 35 empreses més importants de la Comunitat Valenciana, mentre que el 94,1% restant tenen homes al capdavant, segons consta en el Registre Mercantil. Una proporció molt similar a la que presenten les empreses espanyoles de l'Ibex-35, on un 5,8% dels llocs de direcció els ocupen dones.

Amb una mirada als principals òrgans de direcció de les cinc empreses amb més facturació amb seu a la Comunitat Valenciana, es pot comprovar que totes estan presidides per un home i sols una (Consum) té més presència de dones que d'homes.

L'esquema es reprodueix en els diversos àmbits del poder econòmic. A la Cambra de Comerç d'Alacant, per exemple, tots els membres del comité executiu són homes, segons consta en el seu web corporatiu, mentre que a la de València hi ha dues dones entre els nou membres del comité executiu. Per la seua banda, el comité executiu la Cambra de Comerç d'Alcoi té dues dones entre els seus set membres, sempre segons el seu web oficial.

Mentrestant, la Cambra de Comerç de Castelló és l'única de la Comunitat Valenciana presidida per una dona (María Dolores Guillamón) i té una segona representant femenina en un grup directiu de nou membres. Guillamón és, a més, una de les úniques sis dones que presideixen a Espanya una cambra de comerç (el 7,59%), mentre que altres 73 homes tenen aquesta responsabilitat, com apunta l'Institut de la Dona en dades del 2021. El 2003, la xifra de presidentes d'una cambra de comerç a Espanya era de dos.

La CEV, per mencionar una altra institució econòmica, té una dona al capdavant, a la província de València, mentre que els altres dos presidents provincials i el màxim dirigent de l'organització en l'àmbit autonòmic, són homes. El comité executiu de la patronal autonòmica, per la seua banda, suma dotze dones entre els seus 61 membres, i hi ha 35 dones entre els 119 membres de la junta directiva, segons dades actualitzades per la mateixa CEV.

"No hi ha molts referents femenins en què ens podíem emmirallar i ens ha costat molt generar confiança en l'ecosistema, tant entre els clients com entre els inversors", afirma María Luke, fundadora i CEO de Uelz, la firma responsable d'una ferramenta que es va crear fa tres anys per a ajudar a les empreses a automatitzar i agilitzar els seus cobraments.

A l'empresa treballen onze dones i tres homes. "Intentem que siguen dones perquè volem crear més referents dones en l'ecosistema de l'emprenedoria perquè no n'hi ha", agrega la jove empresària.

Una realitat que canvia a càmera lenta

La realitat dels òrgans directius va canviant juntament amb la societat, tot i que sembla fer-ho a càmera lenta. Bona prova és que l'arribada de les dones als llocs de màxima responsabilitat és encara notícia. Ho va ser, el 2018, quan Mavi Mestre va esdevindre la primera dona que ocupava el Rectorat de la Universitat de València des de la seua fundació, l'any 1499. I també el juliol del 2021, quan Ana García es va convertir en la primera dona a dirigir CCOO PV.

Al món de la política, la tendència creixent és clara. Gràcies a les diferents lleis aprovades a l'àmbit espanyol i autonòmic, la presència de les dones es va consolidant. El percentatge de dones al Consell no ha deixat de pujar des de la tercera legislatura, segons l'últim informe d'impacte de gènere en els pressupostos de la Generalitat. En l'actual legislatura s'ha assolit la paritat entre els alts càrrecs i la xifra de conselleres és superior a la de consellers (sis dones i cinc homes).

La representació a les Corts també és paritària després d'una clara tendència a l'alça que s'ha anat consolidant en les darreres dècades. Les dones han passat de representar el 6,7% en l'hemicicle el 1983 al 44,4% el 2015. Actualment, al parlament valencià hi ha 51 diputades i 49 diputats. I la mesa de les Corts està formada per tres homes i dues dones.

Menys d’un 30% de les alcaldies valencianes les ostenten dones  

Però l’equilibri no és la norma en tots els àmbits del sector públic. Pel que fa als ajuntaments, el mapa polític és majoritàriament masculí, amb 153 alcaldesses (un 28,23% del total) enfront de 389 alcaldes (71,77% ), segons les dades del Ministeri de Política Territorial.

Una desigualtat que es fa més evident a les comarques del sud. A la província d’Alacant només 23 ajuntaments dels 141 que hi ha tenen al capdavant una dona, el que representa poc més d’un 16,3%, A la de València, 86 ajuntaments estan dirigits per dones actualment, d’un total de 266, segons dades de l’Institut de la Dona. Això implica que les dones dirigeixen el 31,9% dels consistoris de la província.

Castelló, d’altra part, és la província que té una proporció més alta d’alcaldesses, ja que suma 44 ediles d’un total de 135 regidors al municipi, el que representa el 32,6% de presència femenina en el màxim càrrec de responsabilitat dels ajuntaments.

Tots els partits majoritaris suspenen en paritat, però el que ho fa amb pitjor nota, amb només un 12% de les seues alcaldies amb dones al capdavant, és Compromís.  En l’altra cara de la moneda es troben les formacions municipals adscrites al PSPV, que pugen la nota amb un 34% de dones al capdavant dels seus més de 200 consistoris. El percentatge de dones en ajuntaments governats pel Partit Popular, Ciutadans o Unides Podem es queden per davall del 30%.

També et pot interessar

stats