8M | Més paritat en les bandes de música, però poques directores i compositores

La Federació de Societats Musicals culminarà els actes pel 8M amb un concert a la Marina de València d'una banda integrada només per dones

Imatge d'arxiu d'una banda de música / À Punt NTC

Com a prèvia dels actes en commemoració del Dia Internacional de les Dones, la Federació de Societats Musicals ha organitzat aquest dissabte una taula redona que, amb el títol "Música en femení", volia centrar el debat en el paper de la dona en la música de banda.

En la xarrada van participar cinc dones referents: Pilar Forner, presidenta de l’Associació Musical Santa Cecília d’Almenara; les compositores María José Belenguer i Dolores Amelia Medina; la directora de banda i divulgadora Inma Mateu; i Marisa Blanes, pianista i concertista.

Durant el debat es va destacar que actualment en les bandes de música sí que hi ha paritat, però que el sostre de vidre encara està present en altres àmbits de la música.

Daniela González, presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, explica que abans "hi havia uns instruments que eren més típics de les dones, però això està canviant”. També considera que queda molt per a visibilitzar “les directores de banda i, sobretot, les compositores”.

Investigant un poc podem trobar noms com el de l'alcoiana Lola Vitoria Tarruella, compositora de cinquanta obres musicals; o el de María Teresa Oller, que va fer un gran treball de difusió de la música tradicional valenciana; o el de la pegolina Dolores Sendra, que va deixar una gran empremta en la composició i direcció de bandes. Són algunes de les dones pioneres en un món d'homes, malauradament, encara poc reconegudes.

Aquesta ha sigut la primera iniciativa de la Federació de Societats Musicals de cara al Dia de les Dones i culminarà amb un gran concert a la Marina de València d'una banda musical formada només per dones.

També et pot interessar

stats