Directes
Ara en la televisió
MAGNÍFICS

9 de cada 10 casos de periodistes assassinats mai no són resolts

El 2 de novembre el món commemora el dia per a posar fi a la impunitat dels crims contra periodistes.

9 de cada 10 casos de periodistes assassinats mai no són resolts

"Si a José l'hagueren matat en un foc creuat o per una bala perduda al carrer estaríem plorant el cadàver del meu germà a casa, però hi ha hagut un crim de guerra i no podem parar fins a guanyar". Així de contundent es va mostrar a Les notícies del matí David Couso, germà del càmera assassinat el 2003 a Bagdad (Iraq) José Couso. José és només un dels 1.200 periodistes que segons dades de l'ONU han sigut assassinats per complir la seua tasca d'informar. Cal destacar que en aquestes xifres no s'inclouen altres crims com la tortura, les desaparicions, les detencions arbitràries, la intimidació o l'assetjament.

Dia internacional per a posar fi a la impunitat dels crims contra periodistes

Amb motiu del dia internacional per a posar fi a la impunitat dels crims contra periodistes, l'alt representant de la Unió Europea (UE) per a la Política Exterior, Josep Borrell, i la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, responsable de Valors i Transparència, han fet una crida a aclarir assassinats com el de Daphne Caruana Galizia a Malta i altres periodistes.

"Demanem a tots els països que porten davant de la justícia els responsables per crims contra periodistes. La impunitat només alimenta la por i la desconfiança, i posa obstacles per als mitjans lliures i independents a tot el món", van dir tots dos polítics en un comunicat.

Els periodistes, van insistir, "juguen un paper fonamental a l'hora d'assegurar que es reten comptes dels qui estan en el poder i aporten informació factual".

9 de cada 10 casos de periodistes assassinats mai no són resolts

Un informe de la Unesco de 2019 va advertir ja sobre la impunitat estesa en el cas dels crims contra periodistes, una taxa que arriba al 90% dels casos en alguns països.

A la UE, la periodista maltesa Daphne Caruana Galizia va ser assassinada amb un cotxe bomba el 2017 després d'investigar durant anys la corrupció del Govern de Malta; i l'eslovac Ján Kuciak, conegut pels seus articles que relacionaven al crim organitzat local, la màfia calabresa i el poder a Eslovàquia, va ser també assassinat el 2018.

"A Europa, fa només uns dies recordàvem que fa tres anys de l'assassinat de la periodista de recerca Daphne Caruana Galizia. Encara necessita fer-se llum sobre el seu assassinat i altres crims contra reporters", van alertar.

També et pot interessar