Quasi 90.000 estudiants valencians en pràctiques cotitzen a partir de hui

El govern espanyol bonificarà el 100% de l'alta a la Seguretat Social durant el període de formació de l'alumnat, a pesar de les reticències de les autonomies del PP i de les universitats

Una responsable d'una empresa parla amb un becari
Una responsable d'una empresa parla amb un becari / Suteren (Shutterstock)

Els vora 40.000 universitaris i 50.000 alumnes de Formació Professional que faran pràctiques d'empresa el 2024 a la Comunitat Valenciana hauran de cotitzar per primera vegada a la Seguretat Social a partir d'aquest dilluns, 1 de gener. L'afiliació s'activa després que expirara la moratòria de tres mesos demanada en el seu moment per la majoria de les comunitats autònomes, que encara hui defenen haver-ne d'ajornar de nou la implantació.

En els dos supòsits, el govern espanyol bonificarà enguany el 100% de l'alta a la Seguretat Social durant el període de formació de l'alumnat, però nombroses administracions autonòmiques i universitats adduïren problemes de gestió de la nova mesura, inclosa en l'última reforma de les pensions. El procediment consisteix a dur a terme una alta i una baixa per estudiant, indicant el nombre de dies al mes que faça les pràctiques empresarials. La liquidació tindrà caràcter trimestral i la durà a terme cada administració autonòmica.

En el cas de la universitat, els rectors van advertir a final d'any que aquesta nova càrrega pot conduir al “col·lapse” dels serveis administratius dels centres davant la negativa d'empreses i institucions a assumir el procediment que ara entra en vigor. En declaracions a Efe, la presidenta de la Comissió Sectorial d'Assumptes Estudiantils de Crue Universitats, María Antonia Peña, va explicar a final de 2023 que encara s'estaven resolent amb la Tresoreria de la Seguretat Social "molts dubtes tècnics".

A la Crue, associació que agrupa la majoria de les universitats espanyoles i que estima que hi ha unes 400.000 pràctiques curriculars cada any en tot el país, li inquieta tramitar aquest volum ingent. En molts casos es tracta de mòduls obligatoris sense els quals l'estudiant no es pot graduar. La normativa estableix que siguen les empreses i les institucions públiques i privades les encarregades de tramitar les cotitzacions, però també diu que això serà així "llevat que els convenis diguen el contrari". I és a aquest últim punt a què s'estan acollint les companyies i fins i tot els ministeris mateixos, segons Peña.

Als universitaris se'ls uniran enguany una mica més de 458.000 alumnes de formació professional a tot Espanya, 49.888 a la Comunitat Valenciana. Aquest 2024, la Seguretat Social els bonificarà la cotització en un 95% i el Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports, el 5% restant. Fa uns dies, la secretària general de Formació Professional, Clara Sanz, es va reunir amb els directors generals d'FP de les comunitats i els directors provincials de la Tresoreria General de la Seguretat Social per a tractar la qüestió.

Aquesta mesura suposarà que l'alumnat d'FP cotitze pel temps de pràctiques que faça en les empreses, que serà d'almenys el 25% de les hores lectives, segons marca la llei de formació professional.

Crítiques de les comunitats governades pel PP

La Comunitat Valenciana, on governa la coalició PP-Vox, ha sigut una de les que han carregat contra l'executiu estatal, que encapçala el socialista Pedro Sánchez, a propòsit d'aquesta mesura. El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, considera que l'aplicació de la cotització a la Seguretat Social per a estudiantat d'FP i universitaris en pràctiques és "una mesura populista del govern de Pedro Sánchez, al més pur estil bolivarià". A parer seu, es pretén que "els afiliats a la Seguretat Social pugen de manera artificial". "El problema d'això ja no és la qüestió de la bonificació" sinó el treball administratiu que genera donar d'alta i "els dubtes que hi ha".

En termes similars s'han pronunciat el conseller madrileny del ram, Emilio Viciana, o l'homòloga l'extremenya, María Mercedes Vaquera. En la reunió de la Conferència Sectorial celebrada el 21 de desembre, presidida per la ministra d'Educació i FP, Pilar Alegría, totes les comunitats van demandar "en bloc" una moratòria en l'aplicació d'aquesta mesura per a ajornar la implantació de les cotitzacions. En total, catorze territoris secundaren la proposta, que la responsable estatal va rebutjar, segons la versió d'aquests dos consellers del PP.

També et pot interessar

stats