Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El 93% dels municipis valencians tenen algun nivell de risc d'inundacions per pluges

El temporal ja ha deixat més de 100 litres per metre quadrat en una hora a Borriol, 63 a Vilafamés i 40 litres Vilanova d'Alcolea, tots tres municipis a la Plana Alta

Imatge d'arxiu dels efectes a Oriola de la DANA que va batre el Baix Segura el 2019 / Ajuntament d'Oriola

La previsió de fortes pluges que s'esperen per a aquest cap de setmana ha posat en marxa els protocols d'emergència a tot el territori valencià. AEMET ha activat el risc taronja en les comarques del nord i del golf de València i avisa que tot el territori està exposat a les inclemències que la DANA puga portar, amb possibilitat de canvis dràstics durant les pròximes hores.

El temporal ja ha deixat més de 100 litres per metre quadrat en una hora a Borriol, 63 a Vilafamés i 40 litres Vilanova d'Alcolea, tots tres municipis a la Plana Alta. Una intensitat que tensa les zones amb risc d'inundacions i que afecta el 93% dels municipis de la Comunitat Valenciana, segons l'última actualització de la Generalitat Valenciana. Així, 102 localitats valencianes tenen un risc alt d'inundacions fluvials (34 a Alacant, 10 a Castelló i 58 a València), 125 el tenen en un nivell mitjà i es considera que 278 el tenen baix. És a dir, dels 542 municipis valencians, 505 tenen algun tipus de risc per inundacions.

Risc d'inundacions d'origen fluvial / GVA

Aquesta revisió del 2020 va augmentar considerablement el nombre de municipis en risc i, a més, va incorporar el risc d'inundacions d'origen marí, el qual afecta 44 localitats litorals de tot el territori. Finalment, també cal considerar el risc d'inundacions en cas de ruptura o accident en una presa, el qual de moment afecta 6 municipis en la província d’Alacant i 6 en la de València.

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències va activar una campanya de prevenció d'inundacions i altres riscos derivats de les inclemències meteorològiques. Amb dades d'enguany, dels 227 ajuntaments amb obligació de redactar el Pla d'actuació municipal atenent a les inundacions, 110 ja el tenen aprovat, 53 estan en el procés d'aprovació i 40 estan redactant-lo. Així, l'AVSRE estima que quan finalitze la Campanya 2023-24 el 89,4% dels ajuntaments amb risc alt o mitjà d'inundació tinguen ja redactat el seu Pla d'actuació municipal contra el risc d'inundacions.

La pluja "que no sap ploure"

A la Comunitat Valenciana hi ha múltiples exemples que van des de la riuada del Túria de 1957, passant per la ruptura de la presa de Tous, o les diferents riuades patides en el Baix Segura. Més recentment, recordem les inundacions provocades pel riu Girona als Poblets i les inundacions d’altres poblacions per les pluges intenses produïdes a la Marina Alta l'octubre de 2007. Però les inundacions més greus que hem patit en els últims anys són els derivats per la DANA que va ofegar el Baix Segura el setembre del 2019. En aquesta ocasió, les pluges van deixar en alguns punts registres de fins a 543 litres per metre quadrat en 48 hores i es considera que va ser el desastre natural amb major cost econòmic de la història d'Espanya, amb pèrdues superiors als 1.300 milions d'euros.

També et pot interessar