Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Abel Toraño, superior dels jesuïtes valencians: “El papa no va visitar Espanya per coherència”

El religiós diu que la pertinença del pontífex a la companyia de Jesús es fa patent en el seu acostament als marges, en la seua obertura al diàleg

23.04.2025 | Entrevista LNM Abel Toraño, superior de la comunitat de jesuïtes a la Comunitat Valenciana

“Només es pot tindre un missatge d'esperança per a tot el món si hi ha una preferència clara pels més pobres”. Coincidint amb els primers actes de les exèquies públiques del papa Francesc, mort dilluns als 88 anys, el superior de la Companyia de Jesús de la Comunitat Valenciana, Abel Toraño, ha reconegut la trajectòria d’un pontífex marcadament jesuïta; especialment, pel que fa a la preferència pels pobres i marginats i per l’obertura al diàleg que ha caracteritzat els últims dotze anys de papat.

“Eixe camí d'escolta, de diàleg, en què tots hem de tindre una veu i tots hem d'aprendre els uns dels altres, jo crec que és molt jesuïta”, detalla Toraño, i destaca l'aportació del papa argentí a impulsar “una obertura a un camí sinodal” en l’Església. “L'Evangeli ho diu: 'com pots dir que estimes Déu, al qual no veus, si no estimes el teu germà, al qual veus?'” recalca.

Un d’eixos elements marcadament jesuïta, la proximitat als més vulnerables, explica per a Toraño l’absència de viatges oficials del pontífex a Espanya. “Cal agrair la coherència del papa Francesc”, ha sentenciat el jesuïta en Les Notícies del Matí. Toraño diu que, des del començament, sabia que no xafaria el nostre país: “Des de l'inici va marcar el rumb de viatges que volia fer. Volia anar on l'Església estiguera en minoria, a la perifèria, on la societat estiguera perseguida, on calguera defendre drets humans... I no va voler fer excepcions, ni visitant la seua pàtria ni visitant països tan centrals per a la història de la cristiandat com Espanya”, ha argumentat. 

Per a Toraño, la visita no estava justificada en un país com Espanya on, al seu criteri, “no hi ha dificultats” en la relació entre Estat i Església. “La situació de les relacions a Espanya no són comparables a altres llocs. Jo crec que ací la relació és fluida, hi ha molts membres del govern que pertanyen a l'Església catòlica”, ha explicat. El jesuïta ha dit que el diàleg del govern amb la conferència episcopal és fluid i li resta credibilitat a les “exageracions o extrems” en un moment de gran polarització política. 

El religiós reconeix que, tot i que el papa ha profunditzat en processos i transformacions dins de l’Església, molts no han acabat. En l’Església, “els processos importants exigeixen temps” admet. Un d’eixos camins inacabats, per a Toraño, és el que té a veure amb els abusos dins de l’estructura eclesial. “El que ha ocorregut en l’Església és una vergonya”, diu amb claredat el superior dels jesuïtes valencians, qui coincideix amb el papa Francesc amb la necessitat de reconéixer la culpa i escoltar a les víctimes. “Ha costat el reconeixement perquè veníem d’una cultura eclesial de mirar estes coses de reüll, d’amagat” relata el religiós. “Per als jesuïtes i per a l’Església està suposant un procés fort de conversió, de no donar un pas enrere, i ahí el papa ha marcat el camí”.  

Sobre el continuisme o no d’eixos camins encetats pel darrer pontífex durant el mandat de la persona que isca del nou conclave, Toraño diu que “no té cap temor”, que té “esperança”, ja que no dubta de la voluntat dels cardenals per fer eixa “escolta atenta” que va predicar Francesc. En eixe sentit, el jesuïta defuig les quinieles: “L’elecció del papa Francesc va ser una sorpresa, la de Joan XXIII va ser una sorpresa, hi ha hagut moltes sorpreses”. 

Papa Francesc

També et pot interessar