Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

Les abraçades dels supervivents i la capacitat d'adaptació dels sanitaris, alguns dels regals de la Covid-19

À Punt Mèdia ha parlat amb els professionals del servei de cures intensives de l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva per a conéixer el balanç que fan amb la perspectiva del temps i la calma

Les abraçades dels supervivents i la capacitat d’adaptació dels sanitaris, alguns dels regals de la Covid-19

La bona situació que porten els contagis per coronavirus ha donat un respir als serveis sanitaris valencians. Un equip d'À Punt Mèdia ha visitat la Unitat de Cures intensives (UCI) de l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, de la xarxa pública d'hospitals valencians.

Un dia com aquest dimarts atenen només tres malalts de Covid-19 en estat crític, però en el pitjor moment de la pandèmia –com la resta d'hospitals– es van vore desbordats. D'aquells dies els han quedat molts records i molt durs però també nous aprenentatges, i algunes situacions que ara podrien considerar-se els bons regals de la pandèmia. Si alguna cosa de bona té una pandèmia.

La millor recompensa

Una de les recompenses més grans que, segons han dit, han trobat aquests facultatius ha sigut retrobar-se temps després amb aquells malalts que van superar la malaltia. Una d'aquelles supervivents va ser Leonor, una dona jubilada, que de tant en tant, torna a l'hospital perquè, com ella diu, necessita retrobar-se amb els metges als quals deu la vida.

A l'UCI d'aquest hospital hi havia capacitat abans pandèmia per a 12 malalts, i de sobte quasi van haver de triplicar la capacitat per a poder atendre fins a 34 malalts crítics. Aquest hospital cobreix les comarques de la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d'Albaida.

Personal mèdic de l'UCI de l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva / À Punt NTC

Aquests professionals conten que aquell malson els ha deixat una nova manera d'organitzar-se i nous recursos personals per a d'adaptar-se, lliçons per a controlar les emocions i molta força personal.

Tenen clar que encara que el pitjor ha passat, ells no tenen "ni menys por de la Covid-19 ni menys respecte". Han explicat que van haver d'aprendre a tractar uns nous pacients, els contagiats amb la Covid-19. En definitiva, com explica la gerent del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, Margarita Llaudes, "vam haver d'aprendre a poder fer el nostre treball sense contagiar-nos".

Pel que fa a les UCI, Antonio Vinyaules, metge d'UCI, ha explicat que han hagut d'adaptar-se a situacions noves i han demostrat que ho han sabut fer.

Fina Vayà, supervisora d'UCI, explica que un dels moments més durs que tots els sanitaris van viure va ser haver de veure morir la gent sense la família, "això ha sigut el més dur que hem passat en la pandèmia".

la Costera

També et pot interessar