L'acampada per l'habitatge de València estudia ocupar altres espais: "Ja no ens val només la plaça"

La iniciativa, que no es retirarà almenys fins diumenge, lliura les seues demandes al govern d'Espanya, la Generalitat i l'Ajuntament i lamenten que "cap partit" vol escoltar-los

Roda de premsa de l'acampada per l'habitatge de la plaça de l'Ajuntament de València, este divendres
Roda de premsa de l'acampada per l'habitatge de la plaça de l'Ajuntament de València, este divendres / Rober Solsona (Europa Press)

L'acampada pel dret a l'habitatge i el territori i contra la turistificació, que fa sis dies que està instal·lada en la plaça de l'Ajuntament de València, es mantindrà almenys fins este diumenge, dia en què els integrants i les integrants decidiran sobre la seua continuïtat. Paral·lelament, s'estudien dur a terme noves "mesures de pressió", com ara l'ocupació d'altres espais públics de la ciutat, la convocatòria de noves manifestacions i sumar-se a vagues de lloguers o de consum.

"No ens rendirem fins a aconseguir els objectius, perquè ens va la vida. L'acampada és una estratègia política que es construeix dia a dia. Hem recuperat la plaça de l'Ajuntament i l'hem feta nostra, com a símbol del veïnat en resistència. Ara anem un pas més enllà: si no tenim casa, ja no ens val només la plaça. Ho volem tot i ho lluitarem tot". Amb este reclam tan contundent s'ha pronunciat este divendres Alba Font, una de les portaveus de la protesta, en una roda de premsa oferida des de la mateixa plaça on desenes de persones es mantenen acampades des de dissabte passat. Esta iniciativa va sorgir de manera espontània després de la manifestació multitudinària sota el lema "València s'ofega" per a reclamar una vivenda digna, com una manera d'arreplegar i vertebrar les demandes dels col·lectius convocants.

De moment, l'acampada han reiterat la intenció de no retirar-se fins que passe el cap de setmana, encara que han remarcat que "això no significa" que no continuen més dies perquè ho decidiran "dia a dia" de manera col·lectiva en assemblees, com han fet fins ara. Els objectius principals comporten ampliar les demandes de la mobilització del dissabte passat, continuar construint xarxes populars a favor de l'habitatge i dur a terme noves actuacions si no s'atenen les peticions. Entre eixes mesures plantegen "continuar ocupant espais públics" quan constaten que "la ciutat necessita parar" per la crisi de la vivenda i l'escalada de la turistificació. També contemplen convocar noves manifestacions i sumar-se a les propostes d'agrupacions sindicals d'una vaga de lloguers o de consum, sobretot deixant de comprar en empreses que "destrueixen el territori i especulen amb l'habitatge" i les que "fan préstecs a la Generalitat i als ajuntaments".

Es tracta de "mesures de pressió" que han acordat de manera assembleària i que duran a terme "si no hi ha canvis reals i efectius". Per a això, han lliurat este divendres les reivindicacions per registre d'entrada al govern espanyol, a la Generalitat i a l'Ajuntament de València, si bé són "conscients que no escoltaran" les peticions perquè de moment "cap partit" polític s'ha dignat a reunir-se amb ells.

Peticions a les tres administracions de govern

Entre les demandes dirigides al president del govern estatal, Pedro Sánchez, els acampats exigeixen la regularització de tots els lloguers en funció de les rendes, la prohibició de compra d'habitatge per part de fons d'inversió i el foment de models cooperativistes, a més de la paralització de tots els desnonaments sense alternativa residencial i fons per a crear un parc públic d'habitatge. També reclamen paralitzar l'ampliació del port de València i altres "projectes destructius" amb el territori.

Al cap del Consell, Carlos Mazón, l'urgeixen a aplicar la llei estatal d'habitatge per a regular els preus del lloguer, consolidar un parc de vivenda mitjançant tanteig i retracte o l'absorció d'immobles de la Sareb i obligar els grans tenidors a renovar contractes a famílies sense recursos. Unes altres de les propostes són posar "fi a la promoció turística", anteposant el veïnat i els productes de proximitat, i no modificar la protecció de l'horta de València.

I en clau local, insten l'alcaldessa de València, M. José Catalá, a demanar que la ciutat es declare zona tensionada per a regular els lloguers, crear un parc públic municipal o estudiar la prohibició dels apartaments turístics, juntament amb una moratòria de llicències hoteleres. Reclamen, a més, revertir la zona d'activitats logístiques (ZAL) del port a sòl agrícola, mantindre l'Albufera i l'horta com a "espais intocables" i paralitzar projectes urbanístics com els Programes d'Actuació Integrada (PAI).

També et pot interessar

stats