Aclariment de la Guàrdia Civil: no s'ha d'esperar 24 hores per a notificar la desaparició d'una persona
La Benemèrita ha volgut desmentir una de les llegendes urbanes que hi ha al voltant de les desaparicions
Són moltes les persones que pensen que cal esperar 24 hores per a notificar la desaparició d'una persona. Per tal d'aclarir aquesta creença falsa, la Guàrdia Civil ha volgut aprofitar la seua repercussió en les xarxes socials i ha fet públic un missatge en el seu compte en Twitter per tal d'aclarir que no s'ha d'esperar 24 hores.
De fet, com reflecteix el protocol d'actuació de les forces i cossos i de seguretat davant el cas de persones desaparegudes, cal notificar una desaparició "com més prompte millor", per tal de garantir les actuacions que marca l'article 13 de la llei d'enjudiciament criminal.
Creença falsa, notícies falses o desinformació? Mentre que la Guàrdia Civil parla "d'engany" entre la població, alguns usuaris de la xarxa social ho atribueixen a desinformació oficial per part de la Benemèrita. Com és el cas de l'usuari @rayandoelsol, seguidor del compte de la Guàrdia Civil, qui a la mateixa xarxa matisa que ell mateix fa uns mesos va telefonar a la Guàrdia Civil perquè el seu germà no havia tornat a casa des que va eixir a les 6:00 hores a treballar "i em van dir que havia d'esperar 24 hores per a denunciar la seua desaparició".
Altres consells que dona el protocol
Segons el protocol d'actuació de les forces i cossos i de seguretat davant el cas de persones desaparegudes, la denúncia "serà interposada sempre davant els cossos policials corresponents, independentment de la causa que haja provocat el fet de la desaparició, "siga aquesta de naturalesa delictiva o no".
Això sí, recomanen que abans de presentar la denúncia, per a tindre convenciment que el fet és cert, "els familiars més pròxims, amics o persones reunides efectuaran una primera cerca de comprovació al domicili o lloc en el qual la persona desapareguda va ser vista per última vegada, per tal de comprovar que la persona no es troba amagada, perduda o impossibilitada per haver patit una caiguda, estar ferida o per altres raons.
Especial precaució amb els menors d'edat i les persones majors
El mencionat protocol recomana "tindre especial precaució amb els menors d'edat, ja que poden ocultar-se en espais molt reduïts, o bé les persones d'avançada edat, que es desorienten i poden variar la rutina que estan habituats a seguir".
Una vegada realitzada aquesta primera cerca de comprovació, diu el protocol que la denúncia serà interposada, "en la mesura que siga possible, davant la primera unitat policial més pròxima al coneixement dels fets i com més prompte millor".