Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Acolliment, tràmits i classes d’idiomes: el paper del voluntariat valencià en la guerra d’Ucraïna

Les persones refugiades provinents d’aquest país necessiten ajuda per integrar-se en el país

Els voluntaris es preparen per a rebre tota classe d'ajudes / À Punt NTC

La barrera de l'idioma és el principal entrebanc amb què moltes famílies ucraïneses es troben en arribar a Espanya. El fet de no poder comunicar-se retarda la seua integració en la societat i els dificulta trobar faena. És el cas d'Irina, arribada de Lviv, que té a càrrec seu cinc menuts en edat escolar. 

Els voluntaris de l'ONG Help Ucraïna els estan ajudant en aquestes primeres setmanes. Irina va eixir de Lviv amb els dos fills, la seua neboda i dues xiquetes més, de les quals també s'ha fet càrrec mentre els seus pares continuen a Ucraïna. 

"Quan comencen a caure les bombes en l'única cosa que penses és a portar tots els xiquets que pugues i traure'ls d'aquella situació. Moralment, es fa molt dur" ha dit Irina.

Han arribat a la Comunitat Valenciana gràcies a l'ajuda de Zhanna, ucraïnesa establida al Port de Sagunt des de fa vint anys i fundadora de l'ONG Help Ucraïna. “La gent es negava a vindre, no volia abandonar el seu país", ha assegurat.

De moment, ja tenen cobertura sanitària i han tramitat el permís de residència. S'allotgen en una parròquia a Canet d'en Berenguer, on dos dies a la setmana han començat a rebre classes d'espanyol. L'idioma és el principal entrebanc amb què topen per a integrar-se.

"La gent de la parròquia ens ajuda a aprendre l'idioma a través de frases i jocs perquè siga més fàcil" ha explicat la dona refugiada.

A pesar de la situació, els menuts estudien i reben classes amb professorat d'Ucraïna per mitjà de videoconferències en el mòbil. Estan convençuts que la guerra es resoldrà d'ací a unes setmanes. La seua intenció és tornar a casa, però si els ofereixen anar a escola, ho acceptaran mentre viuen ací.

Un altre cas ha sigut el de Katerina, ella era monitora de fitness a Kíiv i estaria disposada a treballar en qualsevol sector per tal d'enviar ajuda a la seua família, que s'ha quedat allà. Sense la mediació d'aquesta ONG, no haurien pogut eixir d'Ucraïna. Una xicoteta comunitat solidària de 50 persones, que treballa sense descans en aquesta nau de Canet per a oferir una ajuda que continua sent necessària després de fugir de la guerra.

També et pot interessar