Els actors i actrius de doblatge reclamen protecció jurídica contra la intel·ligència artificial

Demanen que es legisle la suplantació de veu i que es regule una fórmula per a diferència quan parla una màquina

Els actors i actrius de doblatge reclamen protecció jurídica contra la intel·ligència artificial / À Punt NTC

Els actors i actrius de doblatge d’Europa reclamen protecció jurídica contra la intel·ligència artificial, ja que amb la tecnologia actual és possible clonar una veu real i una artificial i prescindir per complet dels humans. L'ofici d'intèrpret de veu es veu amenaçat per la irrupció de la intel·ligència artificial, una tecnologia que s'afanya a aprendre dels humans. Actualment, els ordinadors ja són capaços de crear un timbre artificial, i s’està entrenant aquestes veus artificials per a copiar l'entonació d'un actor de doblatge. Un pas imminent que permetrà clonar amb fidelitat la veu humana i fer-la treballar amb un ús professional no regulat. 

Per això, des del col·lectiu professional valencià de doblatge es prepara un comunicat conjunt amb la resta d'entitats europees del sector que advertisca Brussel·les de la falta de regulació. L’objectiu, segons el president Josema Soler, és protegir i blindar la veu humana com a un bé immaterial de la humanitat davant de les intel·ligències artificials. És a dir, consideren que la suplantació de la veu és un delicte que caldria legislar i reclamen una fórmula per a diferenciar si parla o no una màquina.

Però el problema ocupacional derivat de les intel·ligències artificials va més enllà del món del doblatge, perquè el 60% de qualsevol lloc de treball podrà automatitzar-se en les pròximes dècades, explica el catedràtic de Dret Digital de la Universitat de València, Ricard Martínez. Per això cal “repensar el sistema de treball i com viurem”, afirma. 

També et pot interessar

stats