Els acusats del tiroteig del cementeri de Torrent neguen els fets i asseguren no haver estat allà aquell matí

El processat més jove i fill del matrimoni acusat manté que estava a Aranjuez i nega haver tramat amb el germà, també empresonat, estratègies per a eludir la responsabilitat

Els tres acusats, dels Bocanegra, assentats al banc dels acusats de la sala de la Ciutat de la Justícia de València aquest dilluns
Els tres acusats, dels Bocanegra, assentats al banc dels acusats de la sala de la Ciutat de la Justícia de València aquest dilluns / À Punt NTC

Els membres dels Bocanegra, acusats de matar a tirs dues persones i ferir-ne una tercera al cementeri de Torrent han negat els fets i han argumentat davant el jutge que no estaven en el lloc dels fets aquell tràgic 1 de novembre de 2021.

Els tres processats, un matrimoni i el seu fill, al qual se l’acusa de ser l’autor material dels fets perquè consideren que va disparar l’arma, han eixit aquest dilluns de la presó, on estan com a mesura preventiva, per a afrontar la primera sessió del judici.

Davant el jutge, han manifestat que aquell matí de 2021 no estaven al cementeri torrentí: els pares, perquè havien de portar flors a familiars que estaven soterrats en un altre de València, i el fill, perquè estava a Aranjuez amb uns familiars.

Els dos lletrats que defensen els acusats —un representa els pares i l'altre, el fill— han coincidit a advertir l'absència de testimonis directes del que va passar, així com les possibles contradiccions.

Un altre crim en la família

El primer a declarar a la Ciutat de la Justícia de València, on hi havia desplegat un fort dispositiu de seguretat per a evitar enfrontaments, ha sigut el pare. Aquest processat ha explicat que el 2016 va rebre diversos tirs de membres del clan rival, però ha assenyalat que "no hi havia hagut cap discussió des d’aleshores". Igualment, ha exposat que un dels seus quatre fills homes —la tomba dels quals es troba on va tindre lloc la trifulca mortal— va faltar en un enfrontament amb persones que no van ser identificades.

El fiscal li ha preguntat per què va decidir fugir de Torrent amb la dona. A aquesta qüestió, l’acusat ha respost que se’n va anar del municipi perquè el veïnat el va advertir que venien a matar-lo perquè el consideraven responsable del tiroteig mortal en el cementeri. Ara bé, el processat ha negat haver estat "amagat" a Puertollano (Castella-la Manxa), on la policia el va localitzar quatre mesos després dels fets.

(Sobre la sang trobada al lloc dels fets) Vaig estar al cementeri de Torrent el dia d’abans, no sé si em vaig tallar amb alguna cosa, no em vaig adonar Acusada

El testimoni de la seua esposa i també mare del suposat autor dels tirs mortals, ha anat en la mateixa línia que l'home. L'única dona imputada ha explicat que dels seus quatre fills barons, dos estan a la presó, un mort i el quart, l'acusat, en crida i cerca.

La dona, en preguntar-li el fiscal, ha afirmat que desconeixia per què hi havia sang seua en el lloc del crim: "Vaig estar al cementeri el dia d’abans, no sé si em vaig poder tallar amb alguna cosa, no em vaig adonar", ha assegurat davant el tribunal que l’enjudicia aquesta setmana a València.

L'acusat de disparar diu que estava fora des d'una setmana abans

El fill de la parella imputada, al qual se l’acusa d’haver disparat els tirs que van resultar mortals, ha negat qualsevol problema amb la família d'un dels morts en aquest altercat i ha insistit que "estava a Toledo des del 23 d'octubre, després a Aranjuez".

Així mateix, el més jove dels processats ha negat que parlara per telèfon amb un dels seus germans presos —pel que sembla hi ha telefonades intervingudes que s'han incorporat a la causa— i que tots dos tractaren possibles estratègies per a eludir la responsabilitat, com ara afirmar que l'arma era del clan rival i que ell havia actuat en defensa pròpia.

L'escrit del fiscal, contrari als testimonis

Malgrat aquestes versions, la qualificació del fiscal manté que els processats van acudir al cementeri aquell dia de Tots Sants del 2021 i van coincidir amb diversos membres d'una família amb la qual estaven enemistats i s'hi van barallar. L'acusada, la mare, portava oculta a la roba una pistola i en un moment de la discussió el marit la va agafar per a disparar, però li va caure a terra.

La mare la va recollir i "amb la finalitat que la utilitzara per a disparar als membres de l'altra família", la va entregar al fill, que va ferir a la cuixa un membre de la familiar rival. Va disparar al cor a un altre, que va morir, i a l'abdomen a un altre home que no tenia res a veure amb cap de les dues famílies i havia anat a portar flors a la tomba de la seua dona.

Per aquests fets, el fiscal demana una condemna de 51,5 anys de presó per a l'autor dels tirs, com a responsable de dos delictes d'assassinat consumat (19 anys per cadascun) i un altre en grau de temptativa (12 anys), més un any i mig per tinença il·lícita d'armes. Als pares, el fiscal els considera autors dels mateixos delictes i els reclama 45,5 anys de presó (17 per cada assassinat, 10 per l'intent i la mateixa pena per tinença il·lícita d'armes).

També et pot interessar

stats