Adeu al nom de pigota del mico: l'OMS bateja les variants com a 'clade' i 'clade II' per evitar l’estigma contra els animals
L'OMS ha obert una consulta pública perquè la gent puga suggerir noms neutres per a aquesta malaltia
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit aquest divendres batejar amb nous noms les dues variants conegudes de la pigota del mico. De fet, per a aquesta malaltia, també busca un nou nom, per a contrarestar l'estigma que implica identificar una patologia amb una espècie animal, país o regió.
Així, a partir d’ara la variant coneguda com de la conca del Congo (a l’Àfrica central) passarà a dir-se clade o subtipus 1 (I) i la variant de l’Africa Occidental, com a clade o subtipus 2 (II). Al mateix temps, el subtipus 2 té altres dos subvariants, que s'identificaran al seu torn amb lletres: clade IIa i clade IIb.
Però què és un clade?
La paraula fa referència a una agrupació d'organismes, que conté un avantpassat comú i tots els seus descendents. Aquestes denominacions les van proposar un grup de científics convocats per l'OMS, entre els quals hi havia viròlegs, experts en biologia evolucionista i especialistes d'altres àmbits d'institucions de diverses parts del món.
Ara, aquest grup d'experts continua analitzant quin seria el millor nom per a reemplaçar el de pigota del mico, dita així perquè la primera vegada que es va identificar aquest virus va ser el 1958, entre micos d'un zoològic de Dinamarca. Després s'han identificat variants importants d'acord amb el lloc del món on ha circulat.
L'OMS ha obert una consulta pública perquè la gent puga suggerir noms neutres per a aquesta malaltia.
Una portaveu de l'organització ha assegurat que s'han rebut nombroses propostes, unes quantes de les quals "molt interessants". Es desconeix si els experts tenen un termini per a proposar un nou nom.