Adeu a un temporal històric que deixa registres excepcionals

Després de dotze dies de pluja, fred, vents quasi huracanats i rius desbordats, el sol ha tornat a lluir, i els valencians i les valencianes han omplit les terrasses i els passejos marítims

Famílies de totes les edats gaudint del sol aquest diumenge a la platja la Patacona, a Alboraia
Famílies de totes les edats gaudint del sol aquest diumenge a la platja la Patacona, a Alboraia / Shaila Lluch

El sol primaveral ha aparegut per fi al cel de la Comunitat Valenciana després de més de dues setmanes d'un temporal històric i especialment intens els últims dies, que finalment ha escampat aquest diumenge. Amb els primers raigs de sol, els valencians i les valencianes han tornat a eixir al carrer per a omplir les terrasses, els passejos marítims i les platges.

Després de tants dies de fred, pluja, vents quasi huracanats i rius desbordats, la població començava a notar ja els efectes de no veure el sol, que només ha eixit tres hores els últims dotze dies.

Darrere de si, el temporal deixa murs i ponts tombats, inundacions, rius desbordats, carreteres i camins tallats per l'aigua o per les solsides, amb municipis sense aigua potable, a més deslluir les festes de les Falles de València i de la Magdalena de Castelló.

Des de l'1 de març i fins aquesta matinada passada, dels 50 observatoris de la xarxa de l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) han superat els 500 litres per metre quadrat, però són molts els que han superat i han doblat aquests registres.

En el top ten dels municipis on més ha plogut es troba la Vall d'Ebo amb 1.050 litres per metre quadrat, seguida de Barx (1.010 l/m²), la Vall de Gallinera (898 l/m²), Fageca (893 l/m²), Vilallonga (884 l/m²), la Vall de Laguar (883 l/m²), Castell de Castells (879 l/m²), Benigembla (877 l/m²), Gandia (867 l/m²) i l'Orxa (833 l/m²).

Per a entendre millor aquestes dades, només cal comparar les precipitacions d'aquest mes amb algunes ciutats que es caracteritzen per la pluja constant. Així, a Ontinyent ha plogut fins ara, i només al mes de març (655 l/m²), més del que sol ploure a Londres en tot un any (614 l/m²).

Embassaments plens

Els embassaments de la Comunitat Valenciana han rebut aquestes precipitacions amb els braços oberts i s'han omplit considerablement. Ara mateix la situació és molt bona i ha permés garantir la campanya turística d'estiu d'enguany i tindre previsió per a una gran part de l'any que ve.

Però les intenses pluges de les últimes hores a les comarques del sud de València i el nord d'Alacant han omplit tant els embassaments de Guadalest, Beniarrés i Bellús, que la majoria estan desaiguant. Això ha incrementat el risc de desbordaments als municipis de la Marina, la Safor i el Comtat i la Vall d'Albaida situats a les vores dels rius Algar, Serpis i Gorgos, com ara Altea, Xàbia, Vilallonga o les Fonts d'Algar (Callosa d'en Sarrià).

I al camp han passat d'estar preocupats per la sequera a estar-ho per l'excés d'aigua. Després de tants dies de pluja, les associacions agràries alerten que podria tindre conseqüències molt negatives per a alguns cultius, com les hortalisses i els cítrics. A partir d'aquest dilluns una volta ha deixat de ploure, serà moment de realitzar una estimació de les pèrdues.

També et pot interessar

stats