Admesa a tràmit la querella per possible negligència mèdica per la mort de peritonitis d'una menor de Xèrica

El jutjat ha obert diligències i ha sol·licitat informació als tres serveis de salut que atengueren la menor

Minut de silenci a Xèrica aquest dissabte
Imatge d'arxiu d'un minut de silenci a Xèrica en record d'Emma / Maria Poveda

El jutjat d'instrucció número 18 de València ha admés a tràmit la querella per un possible cas de negligència mèdica presentada per la família d’Emma, la xiqueta de Xèrica (Alt Palància) que va morir per peritonitis, malgrat haver acudit en nombroses ocasions al metge, i ha iniciat les primeres diligències d'investigació. Una vegada admesa la querella, el jutjat ha sol·licitat al metge forense un informe que "discrimine tant com es puga" el tractament que es va dispensar a la menor al centre de salut de Viver, al Servei d'Urgències de l'Hospital de Sagunt i a l'Hospital Clínic de València.

També ha demanat al Servei d'Ajuda Mèdica Urgent (SAMU) que l’informe sobre el nom complet i domicili de la doctora que es va ocupar del trasllat de la menor de Sagunt a València per a citar-la a declarar com a testimoni. Així mateix, ha demanat a l'Hospital Clínic un informe sobre l'autòpsia practicada a la xiqueta i sobre el metge pediatre de guàrdia responsable de l'assistència en urgències el 5 febrer, així com el metge adjunt responsable del servei aquella nit. Pel que fa a l'Hospital de Sagunt, s’ha sol·licitat que informe del metge adjunt en funcions de supervisió, de la metgessa interna resident el 4 de febrer.

Finalment, ha demanat a la Conselleria de Sanitat Universal que indique la companyia asseguradora que cobrirà la seua responsabilitat civil i patrimonial en la data del sinistre. Així mateix, el pronunciament judicial indica que s'acordaran més diligències una vegada es reba l'informe mèdic forense i es practiquen les primeres acordades.

En paral·lel, la Conselleria de Sanitat Universal ha presentat un escrit davant el jutjat sobre les diligències prèvies per la defunció d'Emma. Hi sol·licita informació sobre la fase en què es troba el procediment i l'estat de tramitació, així com el personal estatutari de les institucions sanitàries dependents de la Conselleria de Sanitat Universal afectat a fi de depurar possibles responsabilitats disciplinàries.

La Fiscalia Provincial de València també investiga el cas, ja que va incoar diligències penals a mitjan febrer arran de la denúncia presentada pel Defensor del Pacient, que és independent de la presentada per la família. A més, la Conselleria de Sanitat Universal va anunciar una investigació interna en conéixer el cas, que va provocar el retret del president de la Generalitat.

Tres vegades a urgències sense proves

Emma, de dotze anys, va acudir fins a tres ocasions a urgències al febrer després d'haver patit forts dolors abdominals que empitjoraven amb els dies, dos al centre de salut de Viver (Alt Palància) i una altra a l'Hospital de Sagunt (Camp de Morvedre). Però, segons relaten els pares en la querella, no se li va fer "cap prova". 

Finalment, el diumenge 5 de febrer la menor va empitjorar encara més, va entrar en parada cardiorespiratòria i els facultatius del SAMU van aconseguir estabilitzar-la i portar-la a l'Hospital Clínic de València. Allí va tornar a entrar en parada i, finalment, va morir.

La família d'Emma Martínez va decidir llavors presentar una querella pel que van considerar un cas de negligència mèdica per a depurar responsabilitats. Primer es querellaren contra els metges que atengueren la menor a Viver i Sagunt i, més tard, ampliaren la querella contra el personal de l’Hospital Clínic de València per considerar que no compliren el protocol ni es prepararen per a l’arribada de la xiqueta.

També et pot interessar

stats